Persiens pärlor

En vecka med Irans mest kända städer och sevärdheter. Vi startar i det myllrande Teheran och färdas sedan via persiska mattans födelsestad Kashan till Irans kronjuvel, det undersköna Isfahan.

Resan fortsätter till den forntida staden Pasargadae och Persiens urgamla huvudstad Persepolis innan vi rundar av i poeternas Shiraz.
 

Skicka bokningsförfrågan

Tyvärr så har vi inte lagt ut något bokningsbart ännu. För mer information, vänligen skicka en bokningsförfrågan med vårt formulär.

Formulär

Dagsprogram

Dag 1
Vi flyger från Arlanda/Köpenhamn/Göteborg/Oslo på dagen

Dag 2
Tidigt på morgonen landar vi i Irans huvudstad Teheran.

Iran var med några korta avbrott en monarki under Shahen från 1501 fram till den islamska revolutionen 1979. Teheran blev Irans (Persiens) huvudstad på 1800-talet och växte oerhört snabbt under senare delen av 1900-talet. 1920 hade man 200 000 invånare. Idag räknar man med att 12 miljoner människor bor i staden inklusive dess förorter.

Efter en sen frukost gör vi en stadsrundtur där vi först besöker Golestanpalatset. Palatset består av 7 vackra byggnader som omger en trädgård och damm. Golestanpalatset stod i centrum för Qajardynastin på 1800-talet. Vi stannar också till vid Azadimonumentet som byggdes av Shahen 1971 för att fira det persiska rikets 2500-års jubileum. Bussen tar oss sedan till Mattmuseet som innehåller persiska mattor från alla regioner och alla epoker i Iran. De första mattorna lär ha knutits för 3 500 år sedan.

Dag 3
På morgonen besöker vi Saad Abad-palatset där den siste shahen av Iran bodde tillsammans med sin hustru Farah Diba innan han tvingades bort 1979. Palatset ligger vackert i bergskanten i norra delen av Teheran. I denna del av Teheran finns en mängd tehus och restauranger dit Teheranborna vallfärdar på helgerna för att koppla av med en vattenpipa.

Strax ovanför palatset finns en linbana som tar en upp på berget och ger en underbar utsikt över Teheran. De som vill följer med upp på toppen, tar en fika, och beundrar Teheran från ovan. De som så önskar följer istället med vår lokala guide till visningar av Nationalmuseet och Juvelmuseet. Vi återsamlas sedan för lunch.

Efter lunch får vi några timmar ledigt för att på egen hand upptäcka Teheran.

På kvällen återsamlas vi för en gemensam middag.

Dag 4
Efter frukost beger vi oss till Isfahan. Vi stannar till för lunch i Kashan.

Kashan är berömt för sina mattor. Världens mest berömda matta, Ardebilmattan som finns på Victoria and Albert Museum i London, är troligen knuten i Kashan. Kashan dominerar än idag tillverkningen av mattor i Iran. I Kashan pågår också många arkeologiska utgrävningar. Man har funnit kvarlevor från invånare som dateras 9000 år tillbaka. I en förort till Kashan finns också världens äldsta ziggurat (terrasserad pyramid) Sialk ziggurat som anses ha byggts för 5000 år sedan.

Vi besöker Fin garden som med sina pooler och fruktträdgårdar är en av Irans mest berömda trädgårdar. Den är en persisk vision av paradiset byggd för Shah Abbas I. Vi stannar också till vid Brogerdi residenset som ursprungligen var privat men numer ett museum som ger prov på persisk arkitektur från 1700-talet. Därefter fortsätter vi vidare mot Isfahan.

Framme i Isfahan tar vi in på vårt hotell och äter middag.

Dag 5
Isfahan anses av många vara världens vackraste stad. Den är en pärla av islamsk arkitektur. Staden har bl.a. 169 moskéer, 28 madrasahs (koranskolor) och 142 karavanserajer. ”Isfahan är halva världen” säger invånarna och diktarna om staden. Isfahan var under lång tid ett mycket viktigt centrum längs karavanvägen. Men den verkliga glansperioden började år 1588 när staden utnämndes till huvudstad.

Efter frukost börjar vi vår utforskning med Imam Square, det enorma torget som är dubbelt så stort som Röda Torget i Moskva. Vi ägnar förmiddagen åt de tre byggnadsverk som ligger vid torget; Ali Qapupalatset, Sheik Lotfallahmoskén och Imammoskén. Ali Qapu är det stora porttornet i ett palatskomplex från 1600-talet. Den översta våningen är omgjord till konsertsal med speciella nischer i väggarna för att skapa bra akustik. På torget framför förekom såväl hästpolo som vadslagning på 1600-talet. Målstolparna som användes vid polospelet finns fortfarande kvar i båda ändar av torget.

Sheik Lotfallahmoskén uppfördes på 1600-talet av Shah Abbas I. Moskén räknas som ett av universums mest finstämda byggnadsverk. Kupolen är i beige och rosa och därtill dekorerad med serier av arabesker och vackra blommor.

Imammoskén hör också till det bästa som islamsk arkitektur lyckats frambringa. Minareterna och den stora kupolen dominerar en del av torget.

Efter lunch besöker vi några av de kända trädgårdarna och palatsen i Isfahan. Vi börjar med Bagh-e Bolbol (Näktergalsträdgården). Djupt inne i trädgården finner vi det lilla palatset Hasht Behesht som uppfördes 1669. Den vackra djurmosaiken i palatset är förtrollande. Vi fortsätter till Chehel Sotun, ”Paviljongen med de 40 pelarna”. Palatset har faktiskt bara 20 pelare men speglingen i poolen har gett den detta smeknamn. Vi beundrar väggmålningarna inne i palatset.

Vi utforskar också de berömda broarna där speciellt Khajubron sticker ut. Den byggdes 1650, har två våningar arkader samt är livfullt dekorerad med mosaik. I mitten av bron finns speciella paviljonger där den kungliga familjen samlade vänner och musiker och höll grandiosa fester.

1684 kom holländaren Ludvig Fabritius till Isfahan i spetsen för en svensk delegation utsänd av kung Karl XI. Avsikten var att bana väg för handel mellan Sverige och Persien. Fabritius blev kvar i 2 år och var en uppskattad gäst på shahens fester.

Vi tar oss hem för en stunds vila innan vi åter ger oss ut i Isfahan för att äta middag. 

Dag 6
Vi besöker den armeniska stadsdelen, Djolfa. Under århundradena har Isfahan varit en tillflyktsort för många flyktingar. Isfahan härbärgerar ca 10 000 armenier vars förfäder anlände under 1700- och 1800-talen.

Vi beundrar den vackra Vank-katedralen. Katedralen är en blandning av islamisk-persisk och kristen-europeisk stil. Armenierna har full frihet att utöva sin kristna religion mitt inne i det islamska Iran.

Vi gör även ett besök i Stora Moskén. Moskén byggdes ursprungligen på 1000-talet som ett zoroastriskt eldtempel. Efter hand har nya byggnader tillkommit och gårdsfasaderna har klätts med färgrik flismosaik. Moskén ger en bild av 1000 års persisk arkitekthistoria. 

Efter lunch är det fritt för egna strövtåg och shopping. Kanske besöker ni basaren och inhandlar en matta eller något annat välgjort handarbete.

Dag 7
Direkt efter frukost beger vi oss till den forntida staden Pasargadae (140 km norr om Shiraz).

Staden började uppföras 546 f. Kr. av Kyros den store men blev aldrig helt färdigställd. Den blev ändå huvudstad i det persiska riket tills Persepolis byggdes. Det viktigaste monumentet i Pasargadae är Kyros den Stores grav, senare även kallad ”Kung Salomos mors grav”. Undersökningar har visat att akemenidiska ingenjörer (Akemeniderna var en tidig persisk dynasti) såg till att staden kunde stå pall för oerhört kraftiga jordbävningar, upp till 7,0 på Richterskalan. Alltså sådana jordbävningar som i våra dagar helt har ödelagt vissa städer.

Efter att ha intagit lunch i en persisk restaurang intill Pasargadae fortsätter vi vidare mot Persepolis som ligger 5 mil utanför Shiraz. Persepolis började konstrueras år 521 f. Kr. och skulle bli Persiens nya huvudstad.

Alexander den Store intog Persepolis år 331 f. Kr. och staden plundrades och blev delvis ödelagd. Staden glömdes i princip sedan bort ända till 1600-talet. Därefter har staden så sakteliga återupptäckts. Persepolis är ett grandiost palatskomplex uppbyggt på en gigantisk 15 meter hög terrass. Palatset rymmer några av världens finaste och mest välbevarade arkeologiska lämningar. 1979 sattes Persepolis upp på UNESCO:s världsarvslista.

Vid kvällstid anländer vi till Shiraz, checkar in på vårt hotell och äter middag.

Dag 8
Shiraz ligger på 1600 meters höjd. Staden ligger som en grön oas vid foten av bergen. Shiraz blev på 1200-talet Persiens litterära och kulturella center. De två mest berömda poeterna, Saadi och Hafez, är födda i Shiraz och tiotusentals iranier vallfärdar varje år till deras färgrika gravar. Vi passerar och stannar till vid gravarna.

Vi besöker också en av de berömda trädgårdarna, Bagh-e Eram i utkanten av staden. Den betagande trädgården är känd för sina cypresser och för sitt palats, Qajarpalatset, från förra århundradet. Palatset är smakfullt dekorerat med djurmotiv.

Vi blir serverade lunch i ett persiskt hem och får en del tips om den persiska matlagningskonsten.

På eftermiddagen tar vi en promenad genom den färgglada nomadbasaren fram till moskén Nasir Ol-Molk, ”den lysande moskén”. Moskén är vackert kaklad med mycket påkostade utsmyckningar i portalerna.

Vi får ett par timmar för egna strövtåg innan vi återsamlas för middag.

Dag 9
På morgonen avgår vårt flyg från Shiraz.

Resfakta

Pris: fr. 19 850:-

Avresor
2023

Preliminära flygtider
Stockholm: Avresa kl. 11:05. Hemkomst kl. 10:10. Flygbolag: Turkish Airlines
Köpenhamn: Avresa kl. 11:15. Hemkomst kl. 09:50. Flygbolag: Turkish Airlines
Göteborg: Avresa kl. 18:00. Hemkomst kl. 10:00. Flygbolag: Turkish Airlines
Oslo: Avresa kl. 11:20. Hemkomst kl. 10:25. Flygbolag: Turkish Airlines

Vänligen observera att flygtiderna skiljer sig åt mellan olika datum. Kontrollera vad som står när ni bokar resan. Det är tiden på bokningsbekräftelsen som gäller.

I grundpriset ingår
• Flyg Stockholm/Köpenhamn/Oslo/Göteborg - Teheran via Istanbul
• Flyg Shiraz - Stockholm/Köpenhamn/Göteborg/Oslo via Istanbul
• Buss Teheran - Kashan - Isfahan - Shiraz
• Alla transfers och transporter i övrigt 
• 3 nätter på 4-stjärnigt hotell i Teheran 
• 3 nätter på 4-stjärnigt hotell i Isfahan 
• 2 nätter på 4-stjärnigt hotell i Shiraz
• Helpension, d.v.s. 3 mål mat per dag 
• Stadsrundtur i Teheran med Golestanpalatset
• Saad Abad-palatset i Teheran
• Linbana upp på berget alternativt visning av Nationalmuseet och Juvelmuseet i Teheran
• Rundtur i Kashan
• Utflykter till bl.a. Sheik Lotfallahmoskén, Näktergalsträdgården, ”Paviljongen med de 40 pelarna” och Khajubron i Isfahan
• Utflykt till Pasargadae och Persepolis
• Utflykter till bl.a. trädgården Bagh-e Eram, Qajar Palatset och ”den lysande moskén” i Shiraz
• Engelsktalande lokalguider.
• Svensktalande reseledare.

Tillägg
• Enkelrumstillägg (obligatoriskt för resenär utan resesällskap): fr. 2 850:-
• Visum till Iran: fr. 1 000:-


 

Visum

Visum krävs för skandinaviska medborgare. Visumhandlingar ska vara Iventus tillhanda senast 6 veckor före avresa.   

Observera att man blir nekad inresa till Iran om man har israeliska stämplar i passet eller om det framgår i passet att man är född i Israel.

För visum krävs: 
• Färgkopia på fotouppslaget i passet. Observera att passet ska vara giltigt minst 6 månader efter hemkomst.
• Nedan information skriven på baksidan av kopian:
 - er eventuella arbetsgivare
 - yrke
 - om ni har varit i Iran tidigare och i så fall när
 - för- och efternamn på er far
 - civilstånd
 - kontaktuppgifter (minst en av följande): hemtelefonnummer, mobiltelefonnummer, e-postadress.
 • Ett nytaget färgfoto i god kvalitet med ljus bakgrund (ID-foto 35 x 45 mm). Svartvita eller gamla foton godkänns ej. Observera att du ej får bära glasögon eller annat som på något sätt täcker ansiktet.

Det går också bra att mejla in ovanstående information samt skanna in och mejla en kopia på passet och även bifoga ett digitalt färgfoto. Observera att passet och fotot då måste skickas som separata filer.

Vid utländskt medborgarskap kan andra regler förekomma. Kontakta oss för ytterligare information.

Karta

Powered by Travelize