Morernas Al-Andalus

Det moriska sagoslottet Alhambra, Córdobas tusenåriga moské, det myllrande folklivet i Marrakechs medina och mytomspunna Casablanca. Gibraltars befästningsverk och nyfikna apor, Sevillas imponerande katedral och västvärldens äldsta stad: Cádiz. Följ med på en färd genom morernas Al-Andalus tillsammans med Spanienkännaren och författaren Thomas Gustafsson.

Vi strövar genom Tanger och häpnar över stadens spanska influenser och kosmopolitiska kultur. I Córdoba njuter vi av blomsterprakt och studerar det muslimska kalifatets imponerande byggnadsverk.

I den charmiga bergsstaden Chefchaouen går vi vilse i en labyrint av gränder i olika nyanser av blått och i Granada besöker vi det katolska kungaparets gravkammare och får veta allt om deras förföljelse och landsförvisning av Spaniens muslimer och judar.

Det här är en mångfacetterad färd genom tid och rum där häpnadsväckande världsarv och arkitektoniska underverk varvas med berättelser om medeltida hjältar, grymma krig och insiktsfulla analyser av samtidshistorien.

Vi färdas med bekväma långfärdsbussar i lugnt tempo genom Andalusiens olivlundar och vita byar och Rifbergens dramatiska dalgångar. Snabbfärjan tar oss över Gibraltarsund och vi hinner också åka med den afrikanska kontinentens enda höghastighetståg och fynda hantverk på kryddoftande basarer. I Sevilla njuter vi av en festmiddag med dansshow på stadens bästa flamencorestaurang.

I Marocko njuter vi av det arabiska kökets smakrika delikatesser och i Jerez de la Frontera besöker vi en sherrybodega och provar deras sherry. Vi bor på klassiska lyxhotell och paradorer och äter utsökta middagar. 

Färdledare och ciceron på denna resa genom Andalusien, Gibraltar och Marocko är författaren och journalisten Thomas Gustafsson, under många år bosatt i Madrid. Som korrespondent har Thomas Gustafsson rapporterat från Iberiska halvöns alla delar och även regelbundet besökt Nordafrika och Latinamerika. Thomas har tidigare varit Iventus färdledare på flera uppskattade resor till Spanien och Latinamerika.

Skicka bokningsförfrågan

Tyvärr så har vi inte lagt ut något bokningsbart ännu. För mer information, vänligen skicka en bokningsförfrågan med vårt formulär.

Formulär

Dagsprogram

Dag 1 
Flyg till Málaga. Efter ankomst möts vi av vår ciceron som sedan en tid tillbaka är bosatt med sin familj i Andalusien.

Vi åker kustvägen österut med siktet inställt på Granada. Efter lite drygt en timme i bussen är vi framme i Motril där vi gör ett stopp vid stranden för att andas in Medelhavets dofter och kanske ta något att dricka och äta. Efter pausen kör vi upp på motorvägen mot Sierra Nevada och Granada och snart är vi framme vid bekväma Hotel Meliá Granada.

På kvällen samlas vi för en gemensam välkomstmiddag i hotellets restaurang.


Dag 2
Direkt efter frukost checkar vi ut och med väskorna i bussen åker vi en kort sträcka för att uppleva dagens höjdpunkt – Alhambra. Det Unescoskyddade världsarvet, som ligger på en höjd ovanför Granada, räknas med sin vackra arkitektur och konstskatter som en av världens finaste byggnadsverk. En expertguide tar emot och leder oss genom Alhambra och de omgivande vackra trädgårdarna, Generalife. I slutet av april är naturen fortfarande grönskande och blomstrande och sommarhettan har ännu inte slagit till.

Efter att ha sett Alhambra åker vi ner till Granadas gamla stadskärna där vi möter Granadas erövrare, det katolska kungaparet drottning Isabel av Kastilien och Fernando av Aragonien. I kapellet där kungaparet har sitt mausoleum förvaras flera historiska minnen från de kristnas erövring av emiratet/kungariket Granada. Där finns kapitulationsdokumentet, undertecknat av sultanen Abu Abdallah Muhammad XII (1460–1533), även känd som Boabdil, som var Granadas sista muslimska härskare.

När Granada var som mäktigast kontrollerade emiratet ett område stort som dagens Skåne och som sträckte sig längs hela nuvarande Costa del Sol. Granada var känt för rikedom, blomstrande jordbruk, framgångsrik handel och framstående konst, kultur och vetenskap. Muslimer, judar och kristna levde i fredligt samförstånd i riket. Huvudstaden var omgiven av en hög stadsmur och ansågs omöjlig att inta där den låg skyddad högt upp i Sierra Nevada.

Efter att drottning Isabel och kung Fernando hade förenat sina kungariken dröjde det dock inte länge innan de började smida planer på hur de skulle erövra Granada för att komma åt alla rikedomar. Invasionskriget pågick under tio år. Den 2 januari 1492, efter en lång belägring av huvudstaden, såg Boabdil till slut ingen annan möjlighet än att kapitulera för att skona stadens befolkning. Alla muslimska och judiska invånare tvingades lämna huvudstaden. Boabdil och hans familj tog med sig sin privata rikedom och flydde till dagens Marocko.

Tre månader efter erövringen tillkännagav det katolska kungaparet att endast kristna tilläts leva i deras Spanien. Många muslimer valde att konvertera till kristendomen och lät döpa sig, men en majoritet av judarna gick i landsflykt. De som döpte om sig och stannade i Spanien men fortsatte att utöva sin religion i smyg riskerade att avslöjas av inkvisitionens spioner och bli torterade och brännas levande på bål. Allt skedde med kyrkans välsignelse. Att muslimer levt på den Iberiska halvön under närmare åttahundra år och att judar funnits på Iberiska halvön sedan romartiden spelade ingen roll.

För att hålla samman sitt centralstyrda Spanien lierade sig kungaparet med den katolska kyrkan och skapade myten om reconquistan, återerövringen, som innebar att erövringen av Granada var den avslutande segern i ett motståndskrig mot islam som pågått under närmare åttahundra år. I dag är dock alla seriösa historiker eniga om att någon planerad återerövring av Spanien aldrig ägt rum. Det fanns ju inte ens något som hette Spanien under medeltiden. Spanien var en skapelse av Isabel och Fernando.

Förvisningen av Spaniens judar och muslimer är ett av den kristna kyrkans värsta brott. Det skulle dröja femhundra år innan påven bad om ursäkt för det lidande som den katolska kyrkan orsakat. För Spanien var förvisningen en samhällsekonomisk katastrof eftersom många viktiga medborgare försvann. Muslimerna flydde till Nordafrika där de fick starta på nytt under stora umbäranden. De spanska judarna, som kallas sefarder, emigrerade till Mellanöstern eller till någon av Europas handelsstäder där de kunde fortsätta att bedriva sin affärsverksamhet. Många sefarder var dock övertygade om att de snart skulle få återvända till Spanien. De fortsatte att tala spanska och familjerna hade kvar nycklarna till sina hus. Det skulle dröja ända till 2019 innan den dåvarande spanska regeringen gav sefarderna rätt att återvända till Spanien och bli spanska medborgare.

Granadas erövring innebar ett slut på den religiösa toleransen som präglat den Iberiska halvön under större delen av medeltiden. Det innebar också slutet på närmare åttahundra års muslimskt styre i Al-Andalus. Under den här resan ska vi besöka de finaste byggnadsminnena som finns kvar från den muslimska tiden och ta del av historien. Under färden får vi en djupare kunskap om Spanien och nya perspektiv på den urgamla konflikten mellan den muslimska och kristna världen.

Efter besöket i Granada och när vi har ätit lunch åker vi buss mot Córdoba. Vi åker genom olivodlingarnas provins Jaén där en stor del av världens olivträd växer och vi hinner också göra ett trevligt stopp innan vi kommer fram till Córdoba. Vi checkar in på stadens parador, belägen på en höjd utanför stadskärnan, där vi bor en natt. De spanska paradorerna, Paradores, är en statlig hotellkedja som funnits i Spanien sedan 1928. Paradoren i Córdoba är byggd ovanför ruinerna till ett av de palats där Córdobas härskare hade sitt hov under 900-talet. Kalifens palats jämnades med marken av kristna härskare, men trädgården som anlades av muslimska trädgårdsmästare finns kvar. Här växer i dag Europas äldsta palmer.

På kvällen samlas vi i paradorens restaurang för gemensam middag.


Dag 3
Vi inleder dagen med ett besök i moskén, La Mezquita, som byggdes när Córdoba var huvudstad i Europas mäktigaste rike. En expertguide visar oss runt och berättar om den häpnadsväckande skapelsen som fortfarande, mer än tusen år efter uppförandet, står kvar. Córdoba finns förstås också på Unescos världsarvslista.

Iberiska halvöns muslimska period började med att profeten Mohammed avled i Medina år 632 vilket fick hans anhängare att starta ett erövringskrig för att sprida den rätta läran över världen. Inget tycktes kunna stoppa kalifatets expansion. I slutet av 600-talet låg hela Nordafrika under Damaskus kontroll. Iberiska halvön var vid denna tid uppdelad i en rad mindre gotiska hertigdömen och grevskap som i sin tur lydde under den gotiske kungen i Toledo. Men det gotiska styret var försvagat efter pestepidemier och interna strider. Den muslimska invasionen sommaren år 711 mötte därför svagt motstånd.

I den muslimska hären ingick arabiska riddare och arabiska soldater men de var i minoritet. De flesta soldater var berber men det fanns också egyptier, syrier och perser vilket gör att man alltså inte kan tala om en arabisk invasion. Härförare var berbern Tarik ibn-Ziyad. Den muslimska hären landsteg vid en utskjutande klippa längst i söder av Iberiska halvön. Platsen kom därför att kallas för Tariks berg, vilket senare förvanskades till Gibr-al-tar, Gibraltar. Muslimerna, morerna, vilket kommer från moreno som betyder mörkhårig på spanska, avancerade snabbt inåt land utan att möta något motstånd. Tvärtom mottogs morerna som befriare av vanligt folk som tröttnat på goternas vanstyre.

Alla områden som erövrats blev en del av emiratet Al-Andalus som i sin tur styrdes av kalifen i Damaskus. Till lokal härskare utsågs Abd al-Rahman I av den arabiska ätten Omaya. Huvudstad blev Córdoba, som kallades al-Qurtuba på arabiska. Under ätten Omayas vidsynta och kloka ledning växte Al-Andalus i betydelse vad gäller rikedom och kraft men också utveckling och vetenskap och utgjorde snart Europas främsta statsbildning. Till slut var tiden mogen att frigöra sig från Damaskus kontroll. Al-Andalus blev ett eget kalifat. De muslimska härskarna tog över den myndighetsutövning som goterna haft men deras administration blev mycket effektivare. Under 900-talet började man till och med använda papper till bokföring. Glas tillverkades för första gången i Europa och användes till förvaringskärl och flaskor och kylanläggningar som laddades med is under vintern höll livsmedel kalla.

De muslimska bönderna som följde efter invasionshären hade med sig nya grödor, frukter och kryddor och anlade bevattningsanläggningar och odlingar. När kalifatet var som mäktigast hade Córdoba över trehundratusen invånare. Här rådde en modern storstadskultur. Gatorna var stenbelagda och utrustade med gatlyktor. Här fanns offentliga badanläggningar och lummiga parker och fontäner som gav svalka. Varor från Orienten och Medelhavsregionen bytte ägare i hamnarna och på städernas torg.

Under omayadernas styre nådde det intellektuella livet i Al-Andalus en nivå som tidigare inte uppnåtts i Europa. Frisinnade vetenskapsmän och filosofer kom långväga ifrån för att studera vid Córdobas universitet eller för att utbyta kunskap. I det kungliga biblioteket rymdes hundratusentals handskrifter från hela den kända världen. Bland skatterna fanns klassisk grekisk och romersk litteratur som tack vare de arabiska översättningarna kunde räddas till eftervärlden. På de allmänna sjukhusen utförde kirurger operationer. Litteratur, musik och arkitektur blomstrade. Det enda som återstår av alla skapelser från denna tid är moskén, allt annat förstördes av senare kristna erövrare.

Efter besöket i moskén fortsätter vi vandringen genom de judiska kvarteren, La Judería, där den judiska befolkningen levde. Här finns Córdobas innergårdar, patios, där man arrangerar en blomsterfestival i maj varje år. Blomsterfiestan är så unik att också den numera har skyddats av Unesco. När vi har sett oss mätta på blomsterprakten och även fått i oss något att äta och dricka på en av stadens inbjudande serveringar lämnar vi Córdoba och åker mot Sevilla. Vi anländer under eftermiddagen och checkar in på Hotel Inglaterra, ett bekvämt och centralt beläget klassiskt hotell där vi stannar två nätter. Första kvällens middag äter vi på hotellets restaurang.


Dag 4
Sevilla har mängder med sevärdheter att utforska och vi bor i hjärtat av staden och inleder dagen med en stadsrundtur till fots, ledsagade av vår ciceron och en lokal expertguide. Den som redan har besökt Sevilla och sett katedralen kan vid önskemål få förslag på andra aktiviteter under de tre timmar förmiddagens guidade rundtur varar. Sevilla har många sevärdheter. Varför inte besöka någon av stadens parker eller se tobaksfabriken där operans Carmen arbetade?

Efter en kort promenad genom stadens gränder är vi framme vid katedralen som med sina konstskatter anses vara Spaniens värdefullaste religiösa byggnad och klassad som världsarv. Hit till Sevilla fraktade de spanska kolonisatörerna guld och silver från kolonierna i Amerika och en hel del tillföll kyrkan vilket resulterade i uppförandet av katedralen som är världens tredje största kyrka. Altaret och utsmyckningarna är magnifika. Men det mest spännande är kanske ändå Columbus grav. Den som har krafter kvar kan gå upp i katedralens kyrktorn La Giralda som ursprungligen var en minaret till moskén som låg här.

Efter katedralen är det dags att besöka det kungliga slottet Alcázar, som också räknas som en av Spaniens finaste arkitektoniska byggnader. Under promenaden passerar vi den pampiga byggnaden där arkiven med dokument från erövringen av Latinamerika finns bevarade. Slottet Alcázar började byggas under 900-talet under den muslimska tiden men slutfördes slutligen på order av en kristen kung. Slottet är därför byggt i morisk stil vilket gör det så spektakulärt att det ofta används som inspelningsplats för filmer, senast serien ”Game of Thrones”. Den övre våningen är det dock bara Spaniens regenter som får besöka.

Efter rundturen finns det gott om tid för tapaslunch på egen hand. Vi samlas sedan på kvällen för att gå till det genuina flamencostället Tablao Arenal, där vi äter middag medan några av landets bästa flamencoartister uppträder. Jovisst, även flamenco är numera ett av Unesco kulturskyddat världsarv.


Dag 5
Efter frukost och utcheckning kliver vi på bussen för att åka till Jerez de la Frontera, som under den senare delen av den moriska tiden fungerade som gränsstad, därav namnet Frontera, gräns. Sedan urminnes tider har regionen varit mest känt som centrum för odling och framställning av sherryviner. Hit vallfärdar i dag vinkännare från hela världen för att besöka stadens berömda sherrybodegor. Under 1800-talet när det andalusiska starkvinet var modedryck i det brittiska imperiet fanns hundratals sherrybodegor i staden. Numera återstår ett tjugotal. Vi besöker en av stadens mest anrika sherrybodegor där vi under en guidad rundtur får veta skillnaden mellan olika sherrysorter. Rundturen avslutas förstås med provsmakning.

Vi åker sedan vidare till Cádiz, Västeuropas äldsta stad som grundades av fenicierna redan på 1100-talet före år noll. De äldsta delarna av staden ligger längst ut på en klippa i Atlanten. Det moriska arvet märks överallt i den gamla stadskärnan och det finns också antika fundament bevarade. Men den största rikedomen kom hit under den spanska kolonialtiden då de spanska handelsfartygen hade sin hemmahamn här. Ända fram till slutet av 1700-talet passerade alla skepp från Latinamerika Cádiz. Rikedomarna fick ekonomin att blomstra. Rundvandringen med vår ciceron avslutas vid stadens fisk- och skaldjursmarknad.

Efter lunchpausen fortsätter vi med bussen till La Linea som gränsar till Gibraltar. Efter att ha passerat den brittiska passkontrollen till fots kliver vi på bussen igen för att åka den korta sträckan till bussparkeringen där alla stora långfärdsbussar måste parkeras. På busstationen väntar mindre lokala transferbussar som kör oss en kort sträcka till hotellet. Vi bor en natt på centralt belägna The Eliott Hotel som enligt många är Gibraltars bästa hotell. På kvällen samlas vi för en gemensam middag på hotellets restaurang.

Efter middagen finns tid att avrunda kvällen i hotellbaren och fortsätta att beundra den magiska utsikten över Gibraltarsund och fundera över det faktum att ett europeiskt land har en kronkoloni i Europa. Vi ser ut över Medelhavet vars inlopp alltid varit så viktigt att kontrollera. Under antiken var Medelhavet världens hav som allt kretsade kring. Här uppstod civilisationer och det var havet som möjliggjorde spridningen av idéer och uppfinningar. Men vid Gibraltarsund tog världen slut. Enligt sägnen var det vid öppningen ut mot det okända Herkules hade rest sin portal, Herkules stoder, som ingår i det spanska stadsvapnet. Enligt antikens sägner är Gibraltarklippan resterna från den ena sidan av portalen. Tvärs över sundet i den spanska exklaven Ceuta finns ett berg som enligt myten är det som återstår av den andra av Herkules stoder. Marocko brukar regelbundet kräva att få kontroll över de spanska exklaverna Ceuta och Melilla. Å andra sidan kräver Spanien att få kontroll över Gibraltar.


Dag 6
Efter frukost gör vi en rundtur runt klippan med minibussar som hämtar oss vid hotellet. Vi åker upp till toppen av klippan, The Rock som Gibraltarborna kallar den, där vi ser de gamla försvarsanläggningarna och de berömda aporna. Vi passerar också Gibraltars stenåldersgrotta som är ett Unescoskyddat världsarv. När vi återvänder till centrum finns tid för lunch på egen hand och möjlighet att kolla in utbudet i de skattefria butikerna. Varför inte testa fish and chips och en pint?

Vi återvänder sedan till bussparkeringen och vår spanska buss. Vi går till fots genom gränsen med våra rullväskor medan bussen kontrolleras av spanska tullen och kliver sedan ombord på bussen igen för att fortsätta vår resa till Tarifas båthamn där vi går ombord på snabbfärjan till Tanger. När vi kommer i land visar vi pass och passerar tullen. En lokalguide med marockansk buss tar emot och vi åker till El Minzah Hotel, Tangers mest anrika lyxhotell. Här bor vi tre nätter och har gott om tid att njuta av de eleganta salongerna och trädgården. På kvällen samlas vi för middag på en av hotellets restauranger som räknas till stadens bästa. Marocko är visserligen ett muslimskt land men på större restauranger och hotell serveras alkoholhaltiga drycker.

På vårt hotell finns stadens mest klassiska bar där det ofta är musikunderhållning för dem som vill vara uppe lite längre. Det sägs att den eleganta baren var förebild för Ricks Café i filmen Casablanca från 1942 med Humphrey Bogart och Ingrid Bergman i huvudrollerna, det var här i den kosmopolitiska baren alla äventyrare och spioner möttes under åren runt andra världskriget då filmen utspelar sig.


Dag 7
Efter frukost fortsätter vi med buss på en dagsutflykt. Vi åker mot Rifbergen och den historiska staden Chefchaouen. Ungefär halvvägs, vid foten av Rifbergen, ligger Tétouan där vi gör dagens första stopp. Tétouan ligger i berbiska områden medan den arabiska befolkningen huvudsakligen bor söderut. Berberna är Marockos ursprungsbefolkning och spelade en viktig roll under framväxten men också för sönderfallet av den iberiska statsbildningen Al-Andalus. I dag är ungefär en tredjedel av befolkningen berber medan två tredjedelar är araber. Vi promenerar genom stadens medina, som är namnet på Marockos traditionella stadskärnor.

Tétouans lilla kompakta medina räknas som en av Nordafrikas mest välbevarade och är därför också förstås ett världsarv. Tétouan som staden ser ut i dag uppfördes av muslimer som flytt från Granada 1492 och har därför en mycket påtaglig andalusisk-morisk prägel med sina vitkalkade hus.

När Marocko blev självständigt 1956 hade landet under en lång period kontrollerats av Frankrike och Spanien. Från 1912 fram till Marockos självständighet var Tétouan huvudstad i det spanska protektoratet som sträckte sig över hela den norra delen av dagens Marocko. Det finns därför också många modernare spanska byggnadsminnen i staden. Här fanns den spanska främlingslegionens kaserner där general Franco inledde sin militära karriär. I dag finns legionen i Andalusien och i de spanska exklaverna Ceuta och Melilla där den spelar en viktig roll för Natos beredskap och Europas säkerhet.

Förhållandet mellan Spanien och Marocko är komplext. Frågan om framtiden för det tidigare spanska protektoratet Västsahara som ligger i söder har alltid varit en komplikation i relationen. Samtidigt har den marockanska regimen en betydelsefull roll för Europas säkerhet i det i övrigt instabila Nordafrika. Sedan Spanien blev demokratiskt har det därför ansetts så viktigt att ha en bra relation med Marocko att alla spanska premiärministrar valt att genomföra sitt första utländska statsbesök här för att kunna hälsa på den marockanska kungen.

När vi sett Tétouan och även hunnit med en kaffe eller te åker vi vidare mot Chefchaouen som ligger högre upp i Rifbergen. Vi gör en rundvandring genom den vackra staden som är ett myller av torg och gränder med hus målade i olika nyanser av blått. När vi sett oss mätta och också hunnit äta lunch lämnar vi den charmiga lilla staden för att återvända till Tanger.

På kvällen samlas vi på hotellets restaurang för middag.


Dag 8
Efter frukost samlas vi i receptionen för att tillsammans med vår ciceron och lokala guide göra en rundtur till fots genom den mytomspunna hamnstaden Tanger som har mycket att se och uppleva. Stadens strategiska läge mellan två världshav och kontinenter har alltid lockat främmande erövrare och härskare.

Under en lång period på 1900-talet var Tanger uppdelad i zoner som kontrollerades av olika europeiska länder. Under denna epok, som varade fram till 1956 då Marocko blev självständigt, växte en unik kosmopolitisk kultur fram i staden som fick många att söka sig hit. Konstnärer och författare, flyktingar och äventyrare, lycksökare och spioner. Mest kända av alla är kanske Rolling Stones medlemmar som bodde i Tanger en tid. Under dagen ser vi de nyare stadsdelarna men mest tid lägger vi på den gamla medinans labyrint av smala gator, små torg med kaféer och marknader. Under eftermiddagen finns tid för egna upptäckter i basarerna. På kvällen samlas vi på en av hotellets restauranger för middag.


Dag 9
Efter frukost och utcheckning åker vi till tågstationen där vi kliver ombord på Marockos nya höghastighetståg för att åka söderut mot Casablanca, en drygt två timmar lång resa. Afrikas modernaste tåg ger en bild av det nya Marocko. Ungefär halvvägs passerar vi huvudstaden Rabat, en modern mångmiljonstad med skyskrapor och hektisk trafik, och sedan är vi snart framme i mytomspunna Casablanca.

På tågstationen väntar en buss som tar med oss på en kort panoramarundtur genom staden. Innan Marockos självständighet var Casablanca ett franskt protektorat och det franska inflytandet är fortfarande starkt. Många talar dessutom franska.

Under rundturen besöker vi förstås moskén Hassam II. Den imponerande byggnaden skulle egentligen ha varit klar lagom till kung Hassan II:s 60-årsdag 1989, men bygget blev försenat och kunde inte invigas förrän 1993. Några spår efter den legendariska filmen Casablanca kommer vi däremot inte att märka av. Rick´s Café som var mötesplats för filmens huvudpersoner fanns bara i Warner Bros filmstudio i Hollywood. Sedan några år tillbaka har dock en filmentusiast skapat en kopia av filmens café i staden. Vi äter lunch på Rick´s café.

Vi kliver sedan på bussen för att åka söderut mot Marrakech, en bussresa på tre timmar som går genom ett dramatiskt landskap. Vi anländer till vårt hotell i god tid före middagen. Här bor vi två nätter. Vi samlas på kvällen för middag på hotellet.


Dag 10
Vår färd genom morernas Al-Andalus har nu nått fram Marrakech som därmed blir den eleganta avslutningen som knyter samman allt vi har sett och upplevt. Innan vi ger oss ut i staden får vi en historisk bakgrund.

Den största faran för de upplysta omayadernas Al-Andalus och deras huvudstad Córdoba var inte de kristna rikena som låg i de norra delarna av Iberiska halvön utan nordafrikanska erövrare som kom från Marrakech. I början av 900-talet plundrades flera av kalifatets besittningar i norra Afrika av berbiska trupper som därefter fortsatte att göra räder. Den legendariska krigaren al-Mansur stod dock framgångsrikt emot alla attacker och kunde även utöka sitt område både norrut mot Santiago de Compostela och söderut i Nordafrika. När han dog 1002 hade han genomfört sammanlagt femtiotvå framgångsrika fälttåg mot kristna och muslimer och även besegrat en stor vikingahär som härjat på den Iberiska halvön.

Al-Mansur efterträddes av sina söner. De lyckades dock inte hålla ihop det väldiga riket som snart började falla samman på grund av missnöje med centralmakten, interna strider och attacker från fientliga trupper från norr. Den siste kalifen från ätten Omaya blev Hakim III. När han lämnade Córdoba 1031 splittrades kalifatet upp i flera mindre riken. En tid av oroligheter följde. Det dröjde dock inte länge innan en ny angripare utnyttjade situationen och gick till angrepp från Nordafrika.

Almoraviderna var en fanatisk islamistisk sekt som grundades 1040 av den karismatiske krigsherren och sektledaren Abdallah ben Jasi. På många sätt påminner sekten om dagens talibaner. De flesta var berber från dagens Marocko, deras huvudstad var Marrakech som deras ledare hade grundat år 1062. Namnet Marrakech är berbiska och betyder Guds land. Efter att almoraviderna hade lagt under sig hela Nordafrika gick de över Gibraltarsund år 1086 och hade inom bara något år erövrat hela Al-Andalus. Almoravidernas förtryck och fanatiska styre mötte dock stort motstånd från de moriska invånarna i Al-Andalus som inte hade något gemensamt med de brutala och fanatiska stamkrigarna. Många av de moriska riddarna flydde till kristna kungariken där de deltog i motståndet mot almoraviderna.

När almoraviderna började förlora kontrollen över sitt erövrade område dröjde det inte länge innan den karismatiska imamen Muhammad ibn Tumart som fanns i Marrakech bestämde sig för att utnyttja situationen. Han tog kontakt med den berbiske krigsherren Abd al-Mumin. Tillsammans lyckades de två männen därefter bygga upp en krigshär som var omöjlig att besegra. Muhammad ibn Tumart kallade sina anhängare för almohader. Inom några år hade almoraviderna tvingats lämna alla sina områden i Nordafrika.

Efter att Muhammad ibn Tumart avlidit övertog Abd al-Mumin ensam ledningen och efter att ha gått över Gibraltarsund lyckades han snart erövra alla områden almoraviderna kontrollerat på den Iberiska halvön. Al-Andalus blev nu ännu en gång en stark centralstyrd muslimsk monarki där tronen ärvdes. Under Muhammad ibn Tumart och hans son och sonsons styre fick Al-Andalus en ny blomstringstid. Den stränga renlärigheten som kännetecknat dynastin från början blev nu också mer liberal med stor frihet för vetenskapen och konsten. Från början hade huvudstaden legat i Marrakech, men 1170 flyttades hovet till Sevilla där en enorm moské uppfördes för att visa kalifatets storhet.

När den tredje härskaren i familjedynastin avled 1199 ärvdes tronen av Muhammad al-Nasir som blev den fjärde och siste kalifen från dynastin. Muhammad al-Nasir lyckades inte hålla samman sitt rike. Motståndet växte i provinserna.
I början av 1200-talet övertalade kung Alfonso XIII av Kastilien kungarna i Navarra och Aragonien att gemensamt gå till anfall mot det försvagade och sönderfallande kalifatet. Den stora sammandrabbningen skedde sommaren 1212 i Las Navas de Tolosa där kalifens trupper besegrades. Sevillas sista härskare Muhammad al-Nasir lyckades fly till Marrakech där han mördades året efter. Efter att Sevilla intagits av kristna trupper revs moskén. En katedral uppfördes därefter på samma plats. Minareten var dock så magnifik att den fick så kvar för att fungera som katedralens klocktorn. Efter Sevillas erövring var Granada det enda muslimska riket som fanns kvar på den Iberiska halvön. Kastiliens kung hade dock inga planer på att erövra Granada vars moriska riddare hade deltagit i motståndet mot både almoraviderna och almohaderna. Granada lämnades i fred men tvingades betala en betydande årlig tribut i skatt till Kastilien. Relationen mellan Kastilien och Granada fortsatte att vara god ända fram till 1492.

Efter förlusten av Al-Andalus gick Marrakech in i en nedgångsperiod som varade ända fram till slutet av 1500-talet. Sultanen Ahmad al-Mansur hade då lyckats bygga upp ett mäktigt kungarike som styrdes från Marrakech som han utsåg till sin huvudstad. Marrakech blev en viktig handelsstad dit arabiska karavaner kom med dyrbarheter från hela Afrika och slavhandlare samlades för att hålla auktioner på det stora torget. Rikedomarna användes till att resa palats och religiösa byggnader. Det var under denna tid, som pågick in i modern tid, som de flesta av stadens sevärdheter skapades.

Under dagen vandrar vi genom den välbevarade muromgärdade gamla medinans myllrande gränder och de judiska kvarteren där vi känner historiens vingslag. I basarerna uppvaktas vi av envisa matthandlare och försäljare av hantverk och keramik och vi gör kanske också ett besök i Marrakechs moderna och trendiga modekvarter. Vi ska också se närmare på ruinerna av det magnifika Badi-palatset där den mäktiga sultanen Ahmad al-Mansur hade sitt hov. På torget Jemaa el Fna underhåller trollkarlar, akrobater, sagoberättare och musikanter. När eftermiddagen kommer slår vi oss ner på ett café vid torget och studerar folklivet. Atmosfären i Marrakech fängslar. Vi återvänder till hotellet under eftermiddagen.

På kvällen samlas vi sedan för gemensam avskedsmiddag.


Dag 11
Utcheckning och transfer till flygplatsen för flyg mot Skandinavien.

Resfakta

Pris: fr. 57 850:- (51 250:- utan flyg)

Avresor 2024
April: 20


Preliminära flygtider
Stockholm: Avresa kl. 06:30. Hemkomst kl. 23:20. Flygbolag: KLM/ Air France
Göteborg: Avresa kl. 06:10. Hemkomst kl. 23:35. Flygbolag: KLM/ Air France
Köpenhamn: Avresa kl. 06:00. Hemkomst kl. 19:40. Flygbolag: KLM/ Air France

I grundpriset ingår
• Flyg Stockholm/ Göteborg/ Köpenhamn – Malaga
• Flyg Marrakech - Stockholm/ Göteborg/ Köpenhamn
• Alla transporter i övrigt enligt programmet
• 1 natt på bekväma fyrstjärniga Hotel Meliá Granada
• 1 natt på historiska Paradoren i Córdoba
• 2 nätter på centrala fyrstjärniga Hotel Inglaterra i Sevilla
• 1 natt på eleganta The Eliott Hotel i Gibraltar
• 3 nätter på klassiska femstjärniga lyxhotellet El Minzah Hotel i Tanger
• 2 nätter på centralt femstjärnigt hotell i Marrakech
• Frukostbuffé på hotellen alla dagar
• 1 lunch. Lunch på Rick´s café i Casablanca.
• Middag alla kvällar.
• Vin och bordsvatten ingår vid alla middagar i Spanien och Gibraltar. I Marocko ingår bordsvatten. Vin och öl beställs individuellt i Marocko.
• Sherryprovning i Jerez
• Middag med show på flamencostället Tablao Arenal i Sevilla.
• Alla inträden och aktiviteter enligt dagsprogrammet. Ingenting tillkommer.
• Spanienkännaren Thomas Gustafsson som ciceron under hela resan

Tillägg
• Enkelrumstillägg (obligatoriskt för resenär utan resesällskap): fr. 11 450:-
• Flyg från Köpenhamn: 2 000:-


 

Visum

Visum behövs ej för nordiska medborgare.

Observera att passet måste vara giltigt minst 6 månader efter resans hemkomst.

Vid annat medborgarskap kan andra regler förekomma. Kontakta oss för ytterligare information.

Karta

Karta
Powered by Travelize