Vandringsresa Transsylvanien
Vi rör oss i det mytomspunna Transsylvanien och njuter av Karpaternas fascinerande bergslandskap.
Vandringarna i naturen varvas med intressanta promenader i Transsylvaniens kulturhuvudstad Sibiu, Brasov, den vackra medeltidsstaden Sighisoara samt huvudstaden Bukarest. Vi provar lokala maträtter och får lyssna till rumänsk folkmusik samt besöker Europas största skyddsområde för björnar.
Hela denna vandrings-och kulturresa är under ledning av en svensktalande reseledare och engelsktalande lokalguide.
Dagsprogram
Dag 1 Stockholm/Köpenhamn – Bukarest – Brasov
Avresa från Stockholm/Köpenhamn.
Efter ankomst till Bukarest väntar transport norrut mot Transsylvanien och Brasovområdet där vi checkar in på vårt trevliga hotell, njuter av en välkomstmiddag och blickar framåt mot kommande upplevelser.
Dag 2 Vandring runt Draculas slott |
Efter frukost på hotellet besöker vi en pittoresk by i närheten av Bran i Turculuidalen. Här njuter vi av den vackra miljön bland annat genom färd med häst och vagn. Under vår vandring denna dag beundrar vi de vackra vyerna i Turculuidalen och runt greve Draculas slott och vandrar genom ängar och tallskogar.
Vi besöker givetvis det berömda slottet. Greve Draculas slott byggdes av tyskar på 1400-talet och tjänade länge som tullstation mellan Transsylvanien och Valakiet. Det brukar kallas Draculas slott men i själva verket bodde greven aldrig där - det sägs dock att han spenderade två dagar nere i slottets fängelsehålor. Däremot bodde den sista kungafamiljen här i början av 1900-talet.
Greve Dracula, som i verkligheten hette greve Vlad Tepes, blev för allmänheten känd under 1800-talet genom den brittiske författaren Bram Stokers berömda bok och senare även på 1920-talet när en rad filmmakare snappade upp historien om den grymme greve Dracula. Vlad Tepes fick namnet ”Vlad Pålspetsaren” på grund av hans obarmhärtiga avrättningsmetod där offren spetsades på vassa träpålar. Det var inte ovanligt att han även torterade sina fiender genom att bland annat hudflå eller koka dem. Under vårt besök på slottet tar vi del av historien och alla myter kring den.
Vi tar oss tillbaka till vårt hotell och samlar våra krafter inför en spännande morgondag.
Dag 3 Vandring i Poiana Brasov |
Med en god frukost i kroppen tar vi oss till Poiana Brasov, Rumäniens största skidresort, där dagens vandring kommer att äga rum. Vi kommer bland annat nå Postavaru Peak beläget på 1799 meters höjd.
Efter lunch på Postavaru cabin, beläget 1604 meter över havet med fantastiska vyer över landskapet omkring oss, tar vi oss till Brasov för att under eftermiddagen utforska denna välbevarade och vackra stad från 1200-talet. Bland mycket annat fascineras vi av stadens ringmur och den stora gotiska katedralen, Svarta kyrkan.
På kvällen äter vi mat på en traditionell rumänsk restaurang i Poiana Brasov där vi njuter av rumänsk folkmusik. Här finns möjligheten att exempelvis prova björn-, rådjurs- eller vildsvinskött..
Dag 4 Besök på skyddsområde för björnar samt vandring i nationalparken Piatra Craiului |
På morgonen tar vi oss till Zarnesti där vi inleder med en kortare vandring till Europas största skyddsområde för björnar. I området lever över 70 björnar. Zarnesti är också den vanligaste utgångspunkten när det gäller att utforska Piatra Craiuluibergen och dess nationalpark, vilket vi ska göra idag. Vi tar oss genom Zarnestiravinen som är det mest populära vandringsområdet i den berömda nationalparken Piatra Craiului.
Under vår vandring kommer vi njuta av vackra vyer över bergskedjan Piatra Craiului som på rumänska betyder prinsens sten. När vi rör oss i detta område befinner vi oss i de södra delarna av Karpaterna.
Vi pausar vid Curmatura-hyttan, där möjlighet finns att ta en fika för de som vill, och fortsätter vår vandring längs ”Zanoaga mountain pasture” innan vi slutligen är tillbaka igen vid vår startpunkt Botorogfontänen.
Nationalparken fick sitt första officiella skydd 1938 när 4,4 km² förklarades som ett naturreservat. Detta naturreservat utvidgades senare till 148 km². Här kan vi bland annat finna cirka 300 svamparter, 220 löksorter, 100 olika mossor och 1100 växtarter. Av dessa är 50 endemiska arter för Karpaterna och faktiskt två endemiska arter för Piatra Crailui. När det gäller djurlivet kan vi bland annat finna två endemiska arter av spindlar, 270 fjärilsarter, amfibier och reptiler och över 110 fågelarter. Utöver det finns även större djur som björn, lodjur och varg.
Dag 5 Brasov – Sighisoara – Sibiu
Idag kommer vi att färdas från Brasov till Sibiu. På vägen stannar vi till för att upptäcka Sighisoara, av många ansedd som den vackraste saxiska staden i Transsylvanien.
Citadellet i stadens centrum är upptaget på UNESCOs världsarvslista. Vi gör en rundvandring i staden och besöker klocktornet som inhyser stadsmuseet och ett museum med medeltida vapen. Vlad Tepes lär ha bott i staden. Han var som bekant ingen vampyr men hans grymma bestraffningsmetoder inspirerade Bram Stoker till boken om greve Dracula. Vi tar en promenad i gamla stan och upptäcker en av Europas vackraste medeltida städer.
Efter lunch fortsätter vi mot Transsylvaniens kulturella huvudstad Sibiu.
Dag 6 Stadsvandring Sibiu och vandring Prislop till Cisnadioara strax söder om Sibiu |
Vi inleder dagen med att utforska Sibiu. Medeltidsstaden Sibiu (Hermannstadt) var Europas kulturhuvudstad år 2007 tillsammans med Luxemburg. I Sibiu besöker vi bland annat det stora och lilla torget samt den katolska kyrkan, den berömda ”Lögnernas bro” (”The Bridge of Lies”) samt den evangeliska kyrkan.
Efter lunch förflyttar vi oss till byn Prislop för dagens vandring till Cisnadioara. Denna vandring för oss längs vackra pittoreska betesmarker och ängar längs bergen där vi titt som tätt får syn på isolerade små bergshus. Efter vandringen över de transsylvaniska landskapen följer ett skogsparti tills vi når en liten ström som leder oss till byn Cisnadioara.
Dagen avslutas med middag där vi får chansen att prova lokalt vin och plommonbrandy.
Dag 7 Sibiu – Bukarest
Idag lämnar vi Transsylvanien för att ta oss tillbaka till Bukarest. Vid framkomsten äter vi lunch för att sedan påbörja vår stadsrundtur i den rumänska huvudstaden, där vi bland annat stannar till vid Universitetstorget, Triumfbågen och Revolutionstorget. Givetvis går vi in i Parlamentspalatset, den största byggnaden i världen efter Pentagon, och vi missar inte att passera de mysiga kvarteren i gamla stan.
På kvällen tar vi oss till en trevlig traditionell rumänsk restaurang där vi summerar resan och njuter av god mat.
Dag 8 Bukarest – Stockholm/Köpenhamn
Tidigt på morgonen tar vi oss till Bukarest flygplats för hemresa till Stockholm/Köpenhamn.
Resfakta
Pris: fr. 18 850:-
Avresor
Preliminära flygtider
Stockholm: Avresa kl. 10:30. Hemkomst kl. 18:45. Flygbolag: LOT
Köpenhamn: Avresa kl. 10:30. Hemkomst kl. 18:55. Flygbolag: LOT
Observera att flygtider samt flygbolag kan ändras. Kontrollera vad som står när ni bokar resan.
I grundpriset ingår
• Stockholm/Köpenhamn – Bukarest tur och retur via Warszawa
• Transfer flygplats - hotell t/r
• Alla övriga transporter under resan med buss
• 4 nätter på 4-stjärnigt hotell i Brasovområdet
• 2 nätter på 4-stjärnigt hotell i Sibiu
• 1 natt på 4-stjärnigt hotell i Bukarest
• Frukost alla dagar
• Lunch dag 2-7. Enklare lunchlåda dag 4.
• 4 middagar
• 4 vandringar (dag 2,3,4 och 6) enligt specificering i dagsprogrammet samt promenader i byar och städer
• Alla programpunkter enligt dagsprogrammet. Alla entréer etc. ingår.
• Engelsktalande lokalguide
• Svensktalande reseledare
Tillägg
• Enkelrumstillägg (obligatoriskt för resenär utan resesällskap): fr. 2 250 :-
Övrigt
• Under vandringarna befinner vi oss på cirka 750-1800 meters höjd och höjdskillnaderna under en och samma vandring kan vara upp mot cirka 750 meter. Längden på vandringarna varierar mellan cirka 10-15 km och tidsåtgången för en vandring är cirka 4-7 timmar. Detta innebär att du, för att få ut det bästa av resan, bör vara van vid friluftsliv och ha god kondition. Se ungefärlig längd, tidsåtgång och höjdskillnad för respektive vandring i dagsprogrammet.
• Observera att vandringarna beskrivna i dagsprogrammet ibland kan anpassas eller delvis läggas om på grund av exempelvis väderförhållanden.
• Då vi mestadels under resan rör oss i bergsområden kan temperaturen och väderförhållandena variera mycket och slå om snabbt.
Visum
Visum behövs inte längre för EU-medborgare samt för personer från Norge, USA, Kanada och Japan.
Vid annat medborgarskap kan andra regler förekomma. Kontakta oss för ytterligare information.