Peru - Bolivia - Chile
En höjdarresa, både bokstavligt och bildligt, till tre av Sydamerikas mest spännande länder, där vi fascineras av unika historiska platser samtidigt som vi tar tempen på det nutida livet och utforskar Lima, La Paz och Santiago de Chile.
Några oförglömliga höjdpunkter blir Machu Picchu och Cusco i Peru. Vi tar med spänning del av inkaindianernas kultur, men vi fascineras också av historierna om det spännande folket som levde i staden Tiwanaku i norra Bolivia, söder om Titicacasjön. Många menar att deras hantverksskicklighet överglänste inkafolkets.
Vi gör en båttur på världens högst belägna sjö Titicacasjön, utforskar världens största saltöken samt besöker den “färgstarka” nationalparken Eduardo Avaroa med den blodröda saltsjön Laguna Colorada och dess vackra flamingos.
Resan avslutas i Chile där vi bland annat provar vin i Chiles mest berömda vindistrikt, låter oss charmas av de färgsprakande kuststäderna Valparaíso och Viña del Mar och besöker den legendomspunna Atacamaöknen.
Resan är begränsad till maximalt 22 deltagare.
Dagsprogram
Dag 1, Skandinavien – Lima (Peru)
Ankomst till Limas Internationella flygplats Jorge Chávez och transport till hotellet för incheckning och middag. Efter en lång resa med stor tidsskillnad blir det skönt att gå till sängs och ladda batterierna inför en spännande morgondag.
Dag 2, Lima
Idag utforskar vi huvudstaden Lima. I de koloniala kvarter i Lima, som sedan 1991 är uppsatta på UNESCO:s världsarvslista, besöker vi bland annat huvudtorget där vi kan se regeringspalatset, katedralen och stadshuset. Efter att ha fascinerats av både exteriören och interiören i Casa Aliaga, som är det äldsta bebodda privata bostadshuset på södra halvklotet, fortsätter vi mot Pueblo Libre-distriktet och Larcomuseet. Museet grundades av Rafael Larco Hoyle 1925 och stoltserar med många unika föremål från Perus 3000 år gamla förkolumbiska historia. Samlingen räknas som en av de finaste av förkolumbisk konst i världen och inkluderar bland annat alster från kulturerna Cupisnique, Chimé, Chancay, Nazca och Inka.
Utöver en välbevarad keramik-, guld- och silversamling kan vi också lära oss mer om förkolumbisk sexualitet genom museets berömda avdelning ”erotic ceramic tomb art”. Keramiska artefakter ger oss där en inblick i ovan nämnda kulturers vardag, inklusive deras sexliv. Efter en förmiddag med spännande och annorlunda intryck och med kanske lite rödlätta kinder efter besöket på museets avslutande avdelning, sätter vi oss till bords och avnjuter vår första lunch i Peru.
På eftermiddagen fortsätter vi att upptäcka Lima, som grundades av conquistadoren Francisco Pizarro 1535, genom att utforska stadens moderna delar; de finansiella distrikten i San Isidro och de vackra vyerna över Stilla havet i Miraflores.
Vi passerar även det bohemiska Barrancodistriktet, Limas svar på SOHO. Området är fullt av kända konstgallerier, trendiga kaféer och mysiga butiker som tidigare var herrgårdar åt Limas elit. Här ser du gatukonst och musikanter i princip vart du än vänder dig vilket skapar en trivsam och välkomnande stämning.
De flesta besöker Peru, och då främst området runt Cusco och Machu Picchu, av intresse och fascination för Inkarikets uppgång och fall. Men Perus huvudstad har på senare år vuxit fram till ett av Latinamerikas hetaste besöksmål delvis tack vare att flera världskända kockar sökt sig hit. Många tar sig hit för att prova det peruanska köket som anses vara ett av världens mest originella och varierade kök. På kvällen besöker vi en trevlig restaurang och testar den peruanska kryddningen.
Dag 3, Lima – Cusco - Urubambadalen
Efter frukost beger vi oss till Limas flygplats för vårt flyg till Cusco. Vid ankomsten tar vi oss till inkafolkets mytomspunna heliga dal, Urubambadalen, eller El Valle Sagrado de los Incas som den heter på spanska. För att vänja oss vid den höga höjden har vi inga aktiviteter inplanerade denna dag utan vi tar det lugnt och njuter av att befinna oss på denna storslagna plats.
Dag 4, Urubambadalen
Idag utforskar vi området i och kring Urubambadalen. Dalen är vida känd för sitt vackra landskap som formades av floden Urubamba. Vi besöker först byn Pisac vars arkeologiska del är en av de viktigaste i Urubambadalen. Det sägs att just här har inkainfluenser och influenser från kolonialtiden hittat en perfekt balans som skapat en unik livsstil bland lokalbefolkningen. Vi besöker byns marknad, där vi bland annat kan finna vackra keramik- och tyghantverk och smycken.
Färden fortsätter genom den heliga dalen och vi stannar till vid en av de sista återstående inkastäderna, Ollantaytambo. Många arkeologer ser denna stad som det bäst bevarade exemplet på förkolumbisk stadsplanering och staden är också den enda från inkatiden i Peru som fortfarande är bebodd. Vi utforskar den arkeologiska delen och vår guide visar oss bland annat välbevarade byggnader, gränder och torn som har kvar sin ursprungliga form. Efter besöket i Ollantaytambo återvänder vi till hotellet för att ladda om inför morgondagens resa till den mäktigaste inkastaden av dem alla; Machu Picchu.
Dag 5, Urubambadalen – Machu Picchu - Cusco
Vi påbörjar vår färd mot Machu Picchu genom att återvända till Ollantaytambo, för att där kliva ombord på vårt bekväma Vistadome-tåg, som ska ta oss till Aguas Calientes. Längs vägen njuter vi av de spektakulära vyerna. Väl i Aguas Calientes väntar en buss, som tar oss den sista biten fram till entrén till Machu Picchu. Just i Aguas Calientes lever faktiskt inkaspråket quechua fortsatt kvar hos ett fåtal invånare.
När vi tar våra första kliv genom entrén förstår vi snabbt varför Machu Picchu räknas som ett av världens sju underverk. Citadellets arkitektoniska skönhet, imponerande vyer och den speciella energi som skapas av stadens gåtfulla strukturer gör de flesta besökare mållösa.
Vid spanjorernas ankomst till Peru 1532 fann de ett mycket organiserat kungadöme som sträckte sig över en yta på över två miljoner km² från Colombia i norr till Chile i söder. Det motsvarar ungefär fyra gånger Sveriges yta. Människorna som styrde området kallade det för ”Tawantinsuyo” (”De fyra rikenas land”). Inkaindianerna, eller solens barn som de själva definierade sig som, lyckades med bedriften att strukturera och organisera sig i detta fientliga område. Just förmågan att organisera sig var en av huvudanledningarna till att de kunde hålla ihop sitt rike från 1200-talet till spanjorernas ankomst i början på 1500-talet. Under inkarikets storhetstid, i slutet på 1400-talet, hade området cirka 9 miljoner invånare.
Machu Picchu, som betyder ”Den gamle toppen” på inkaspråket quechua, var en mycket betydelsefull plats för inkafolket. Platsen upptäcktes 1911 av upptäcktsresanden, arkeologen och historikern Hiram Bingham från Yale University. Binghams plan var att hitta den mytomspunna staden Vitcos för att finna skatterna som ryktades vara undangömda där. Men istället upptäckte han Machu Picchu och då spanjorerna aldrig fann staden hade den förmodligen stått orörd sedan 1500-talet när Bingham tog sina försat steg på platsen. Staden kallades då ”The Lost City of the Incas”.
De flesta byggnader är mycket välbevarade och byggda med otrolig precision. Då vissa stenblock väger upp mot 50 ton har forskare och människor i allmänhet förundrats över hur det var möjligt att förflytta så pass tunga stenar då inkafolket inte använde sig av hjul. Det är även oklart hur de lyckades få stenblocken så släta och hur de lyckades bryta isär dem. Det är imponerande att se hur fontäner, akvedukter och vattenavrinningssystem än idag fungerar mycket bra.
Machu Picchu är i huvudsak indelat i två sektorer; jordbrukssektorn och stadssektorn, vilka i sin tur är uppdelade i distrikt. Jordbrukssektorn består främst av jordbruksterrasser. Räknar vi med både den övre och den undre jordbrukssektorn finner vi här hela 120 terrasser. I denna del av Machu Picchu väljer många att stanna till vid vakthuset då man härifrån i princip kan se hela staden. I stadssektorn finner vi tre distrikt; det heliga, det folkliga och det kungliga distriktet.
Vi följer vår ciceron, som berättar om stadens historia och de olika områdena, samtidigt som vi njuter av vyerna. Forskare har genom åren lagt fram olika mer eller mindre troliga förklaringar kring vad som hände med Machu Picchu och dess invånare. En teori är att befolkningen drabbades av dödliga sjukdomar, en annan att invånarna dödades av en annan inkastam då krig mellan stammarna var vanligt. Något som talar emot den sistnämnda teorin är att man inte funnit några tecken på våld på de skelett som funnits. Den kanske mest troliga förklaringen är att invånarna helt enkelt övergav staden. Anledningen skulle ha kunnat vara att de fick något slags tecken från gudarna att de skulle söka sig till en annan plats att bo på.
Bussen tar oss sedan tillbaka till Aguas Calientes. Därifrån tar vi oss med tåg till en station strax utanför Cusco där vår buss väntar som ska ta oss till vårt hotell beläget i Cuscos historiska kvarter.
Dag 6, Cusco
Efter frukost börjar vi utforska Inkarikets huvudstad samt kulturella och religiösa centrum, Cusco. Vi inleder dagen med att besöka det pittoreska San Blasområdet, som är hem för många välkända peruanska konstnärer och artister. Vi promenerar på stadens kullerstensgator, kantade av spanska kolonialhus med de karaktäristiska valven, bågarna och balkongerna.
Vandringen går vidare mot Hatum Rumiyuq- gatan där vi har möjlighet att beskåda den välkända ”Twelve Sided Stone”. Stenen var en del av ett gammalt inkapalats och räknas som ett nationellt kulturarvsobjekt. Stenen är ett mycket bra exempel på inkafolkets avancerade kunskaper gällande konstruktionsteknik. Idag är stenen en del av muren som tillhör ärkebiskopen av Cuscos palats.
Vi fortsätter utforskningen med den livliga San Pedro-marknaden där vi fascineras av dofter, färger, smaker och folkliv. Några kvarter härifrån finner vi Cuscos huvudtorg där vi besöker stadens katedral och imponeras av dess vestibuler och målningar från 1600- och 1700-talen. Fortet Sacsayhuamán, med dess enorma stenar som med perfekt precision bildar en imponerande byggnad, besöks också. Ursprungligen byggdes fortet med syfte att skydda området från de stammar som hotade Inkariket. Fortet tog över 50 år att bygga och härifrån har vi vackra panoramavyer över Cusco.
Under eftermiddagen har ni möjlighet att på egen hand strosa runt i den gamla huvudstaden.
Dag 7, Cusco - Puno
Tidigt på morgonen påbörjar vi vår spännande färd mot Puno. Under bussresan kommer vi att göra flera stopp och njuta av några av de vackraste vyerna man kan skåda i Anderna. Vi stannar till i Andahuaylillas och beundrar den vackra barockkyrkan som ofta kallats ”Amerikas sixtinska kapell”. Nästa stopp är den arkeologiska platsen Racchi välkänt för sin extraordinära arkitektur. Mest sevärd är den mäktiga tvåvåningsbyggnaden Temple of Wiracocha på 92 meter.
Bussen tar oss vidare genom det berömda Rayapasset där vi periodvis befinner oss på 4 335 meters höjd. Här är chansen stor att få se de vackra lamadjuren och vikunjorna. Laman, som för många associeras med Perus höglandskap och Anderna, kännetecknas av sitt karaktäristiska spottande. Detta vackra djur spottar i olika situationer bland annat när den känner sig hotad. När den väl spottar är den också ofta väldigt träffsäker. Men oroa er inte, det är väldigt ovanligt att laman spottar mot människor. I vanliga fall handlar spottandet istället om att markera sin position i hierarkin. Lamans utvecklingshistoria är mycket svår att redovisa. Mycket på grund av att det förekom, och förekommer, flera korsningar mellan guanacon, alpackan och vikunjan. Värt att notera gällande laman är att alla folk som levde i Anderna använde djuret som husdjur. Framförallt var laman ett lastdjur.
Vårt sista stopp är i staden Pucará där de berömda toritos de Pucará tillverkas (de små tjurarna från Pucará). Dessa små keramiktjurar sägs ha magiska krafter och fungerar som en slags lyckosymbol för fortplantning hos djuren, lyckligt äktenskap, fertilitet och som skydd för hemmet. Med den beskrivningen känns ett köp nästan som ett måste.
När vi når fram till Puno, beläget i södra Peru vid Titicacasjön, befinner vi oss på 3800 meters höjd.
Dag 8, Puno – Copacabana – Titicasjön – Huatajata (Bolivia)
Med sikte mot den bolivianska gränsen är det dags att tacka Peru för denna gång. Vårt första mål efter gränspassagen är staden Copacabana där vi inleder med att besöka Bolivias skyddshelgon, Virgin de Copacabana, i 1500-talsbasilikan ”Our Lady of Copacabana”.
Copacabana ligger mycket vackert vid världens högst belägna sjö, Titicacasjön, 3812 meter över havet. Med båt tar vi oss ut på sjön för att fascineras av de 42 handgjorda öarna, som flyter omkring på det klarblåa vattnet. Dessa flytande öar, Islas Flotantes, är gjorda av en speciell sorts vass, totoravass, som växer runt sjön. Var tredje månad behöver öarna stärkas upp då de vasslager som är underst snabbt ruttnar. Många av dessa 42 öar bebos idag av ättlingar till urufolket, som levde samtidigt som inkafolket. Inkafolket härstammar, enligt dem själva, från denna mytiska sjö då det var här inkakungen Manco Capac föddes.
Enligt legenden härstammar urufolket från pukinas och talar uru eller pukina och de äger Titicacasjön. Uruinvånarna själva kallade sig för solens söner och hävdade att de hade svart blod eftersom de aldrig frös. I och med handeln med aymarastammen på fastlandet skapades relationer mellan stammarna och folken blandades upp. Uruspråket försvann mer och mer och ersattes av aymarastammens språk. Idag finns endast ett fåtal gamla traditioner från urufolket kvar.
Båten styr mot de, för både aymara-och quechuafolket, heliga öarna Isla del Sol (Solens ö) och Isla de la Luna (Månens ö). På Isla del Sol tar den berömda Inkatrappans 205 stentrappsteg oss upp till öns största stad Yumani 3972 meter över havet. Det sägs att vattnet från stadens heliga fontän, även kallad Ungdomens källa, ger dig evig ungdom och lycka. Så fyllda av energi, efter en klunk från fontänen innanför västen, tar vi oss vidare mot Isla de la Luna.
På Isla de la Luna besöker vi bland annat templet ”Iñak Uyu”, vars historia sträcker sig tillbaka till år 1000-1500 e. Kr. Forskare tror att platsen användes som begravningsplats för inkakvinnor högt uppe i den aristokratiska hierarkin. En översättning av namnet skulle kunna vara “Jungfruarna av solens tempel”.
Båten tar oss vidare till Huatajata, beläget vid Titicacasjön, där vi kommer att övernatta. Innan det är tid för läggdags har vi några spännande upplevelser inplanerade. Andean roots "Eco Village" är en del av vårt hotell; ett charmigt museum som visar historien om regionen och dess folk och kultur. Senare på kvällen lär vi oss mer om indianstammen Aymaras intressanta och fascinerande världsåskådning på ”Native Observatory Alajpacha". Det sägs att Aymaraindianernas språk var Inkafolkets hovspråk. För att ni redan nu ska ha ett litet försprång kommunikationsmässigt bjuder vi här på ayamaraspråkets förmodligen längsta ord: Aruskipasipxañanakasakipunirakïspawa, som betyder ”vi är människor, således måste vi tala med varandra ”.
Dag 9, Huatajata – Tiwanaku – La Paz
Idag får vi lära oss mer om en av de äldsta civilisationerna på hela den amerikanska kontinenten, när vi besöker den förkolumbiska arkeologiska platsen Tiwanaku, som sedan år 2000 är uppsatt på UNESCO:s världsarvslista. Mycket tyder på att platsen grundades år 1500 f. Kr. men något årtal är inte fastställt och teorier finns om att den är ännu äldre. Staden är byggd med stora stenar som är huggna på så imponerande sätt att många tror att mer avancerade verktyg än dåtidens annars primitiva verktyg har använts. När staden var som störst räknar man med att det bodde cirka 115 000 invånare här. Befolkningen var framstående när det gäller jordbruk, hydraulik, arkitektur, medicin men även när det gällde social struktur och organisation. Vi beskådar de mest imponerande konstruktionerna som finns kvar som The Sun Gate, Kalasasayatemplet och Akapanapyramiden. En lång torrperiod ledde till ekonomisk kris och Tiwanaku kollapsade runt år 1000 e. Kr.
Vi tar oss sedan till Bolivias tredje största stad La Paz, den stad som i praktiken räknas som landets huvudstad. Formellt är dock Sucre huvudstad sedan 1839.
Dag 10, La Paz – Valle de la Luna – La Paz
Vi vaknar upp i en av världens högst belägna städer, 3600 m.ö.h. Nuestra Señora de La Paz, som är stadens officiella namn, har en folkmängd på 1 miljon invånare där den övervägande delen är indianer. Utöver att vara landets kommersiella och administrativa centrum, och säte för dess regering och parlament, är La Paz en viktig trafikknut för flyg och järnvägar.
Staden grundades år 1548 och har en rik och spännande historia. Vi utforskar stadens koloniala och moderna områden men även dess ursprungliga historiska områden. Vi fascineras av indianmarknaden, häxmarknaden och magnifika vyer över staden med det imponerande Illimaniberget i bakgrunden.
Strax utanför La Paz ska vi åka linbana för att få bästa möjliga utsikt över ”Valle de la luna” (Måndalen) som egentligen inte är en dal utan snarare en labyrint av kanjoner och spiror. Formationerna består huvudsakligen av lera och sandsten och skapades av en ihållande erosion.
På eftermiddagen och kvällen ges tid till att utforska La Paz på egen hand.
Dag 11, La Paz – Saltöken Salar de Uyuni
På morgonen säger vi farväl till La Paz för att ta flyget till staden Uyuni. Här ska vi utforska världens största saltöken - Salar de Uyuni, ett område på nästan 12 000 km², ungefär lika stort som Skåne. Vi färdas i bekväma fyrhjulsdrivna fordon för att på bästa sätt upptäcka denna storslagna plats med vyer svåra att hitta motsvarigheter till. Hela området låg för 40 000 år sedan under vatten. Med tiden torkade sjön ut och resultatet blev den öken vi idag kan beskåda. Dock är det ingen vanlig öken, då Salar de Uyuni består av över tio miljarder ton salt. På vissa ställen ligger saltet i ett upp till 10 meter tjockt täcke. Växt- och djurliv är mycket begränsat; mest uppmärksamhet väcker de enorma kaktusarna som kan bli upp till 12 meter höga. Djurlivet domineras av fåglar men, om vi har tur, kan vi få se räv, vikunjor och viscachor som är en blandning mellan ekorre och hare.
Vi äter lunch på ön Isla Pescado, även kallad ”Incawasi” och njuter av öns och öknens fascinerande miljö. Ön är toppen av resterna från en gammal vulkan som uppstod när området låg under vatten. På ön lägger vi märke till de koralliknande strukturerna som vanligtvis består av fossiler och alger.
Vi tar in på ett hotell som består mer eller mindre helt av salt, en speciell upplevelse.
Dag 12, Uyuni – Eduardo Avarona nationalpark – San Pedro de Atacama (Chile)
Efter frukost på vårt salthotell, kliver vi ombord på våra bekväma fyrhjulsdrivna fordon, som ska ta oss hela vägen ner till den chilenska gränsen och Atacamaöknen. Under färden har vi mycket kvar att uppleva i Bolivia.
Vi gör halt i nationalparken Eduardo Avarona belägen längst ner i sydvästra Bolivia. Nationalparken innehåller vackra sjöar, vulkaner, snötäckta bergstoppar, varma källor, stora slätter och floder rika på alger och plankton samt geotermiska gejsrar. Områdets extrema förhållanden skapar förutsättningar för en ovanligt rik flora och fauna, med många unika arter.
Vi rör oss mot den rödfärgade lagunen, Laguna Colorada, belägen på 4 278 meters höjd. Runt lagunen kan vi beskåda tre olika flamingoarter; tokoko, chururu och jututu med röda, vita respektive rosa fjädrar. Landskapet är exceptionellt vackert här. Vi stannar till och njuter en stund innan vi fortsätter mot Sol de Mañana-gejsrarna för att beskåda ett område som domineras av vulkaniska kratrar. Kratrarnas botten visar ett landskap som sträcker sig tillbaka till jordens ursprung.
En mäktig syn skapar även den gröna lagunen, Laguna Verde, som kan liknas vid en enorm smaragd. Färgen beror på lagunens höga magnesiumhalt. Härifrån har vi en enastående vy över Licancaburvulkanen.
Färden fortsätter och vi passerar så småningom gränsen till Chile och når fram till den vackra måndalen i Atacamaöknen. Vi stannar till och beundrar det vackra landskapet och förstår snart varifrån dalen har fått sitt namn.
Vi checkar sedan in på vårt hotell beläget i San Pedro de Atacama.
Dag 13, San Pedro de Atacama - Atacamaöknen
Efter frukost påbörjar vi en heldagsutflykt till världens torraste öken, Atacamaöknen. Här finns väderstationer som aldrig uppmätt en enda droppe regn. Dock kan man i delar av öknen se blommorna blomma ungefär vart femte eller sjunde år tack vare väderfenomenet El Niño. De fåtal växtarter vi stöter på har lärt sig att leva här genom att ta upp fukten i dimman som ibland lägger sig över öknen. Trots det torra klimatet finns det djur här. De största djuren är huemuler (hjortdjur), rävar och viscachor.
Vid lagunerna Miscanti och Meñique, på 4 200 meters höjd, njuter vi inte bara av lagunernas intensiva blåa färg utan imponeras också av det storslagna böljande landskapet med omkringliggande vulkaner. Området vi rör oss i är så gott som obefolkat med undantag för den lilla charmiga byn Socaire med sina jordbruksterrasser. Lunchen avnjuts i byn.
Färden fortsätter mot Toconao. Tack vare tillgång till rent vatten finns förutsättningar att odla alla möjliga typer av frukter, både ursprungliga och frukter som kom i samband med spanjorernas inträde i området. Vi passerar byns kyrka, Iglesia de San Lucas, och dess berömda klocktorn tillverkat av adobe och halm. Kyrkan byggdes ursprungligen på 1800-talet men har på grund av jordbävningar och bränder renoverats. Men dess ursprungliga charm har bevarats och både kyrkan och klocktornet räknas som nationalmonument i Chile. Idag underhålls Iglesia de San Lucas av nunnor från församlingen Jesus Verbo och Victima.
Vi tar en kortare promenad till Quebrada de Jerez som är en oas mitt i Atacamaöknen med bäckar och vacker grönska. Vi återvänder sedan till hotellet.
Dag 14, San Pedro de Atacama – Calama – Santiago de Chile
Vi lämnar de norra delarna av Chile och flyger till landets huvudstad Santiago de Chile.
Vår rundtur startar på stadens huvudgata, Alameda Bernardo O'higgins, där vi besöker La Moneda, regeringspalatset. Vår guide berättar om platsens betydelse såväl historiskt som i dagens Chile.
Vi fortsätter längs gågatorna i de centralt belägna områdena Huérfanos och Ahumada i huvudstadens kommersiella centrum. För att få känna stadens puls fortsätter vi till huvudtorget, Plaza de Armas. Runt torget ser vi bland annat Metropolitankatedralen och flertalet andra viktiga historiska byggnader. Färden fortsätter mot Santa Luciakullen där spanjorerna grundade Santiago år 1541.
I stadens kulturella och artistiska område, Bellavista, korsar vi Mapochofloden. Bellavista ligger vid foten av San Cristobal-berget som är stadens högsta berg. På toppen av berget njuter vi av en fantastisk utsikt över staden. Vår stadsrundtur avslutas med att besöka Providencia, där vårt hotell är beläget. Providencia har många välkända restauranger, butiker och imponerande skyskrapor. Efter en upplevelserik dag checkar vi in och för de som vill så fortsätter kanske kvällen på någon av områdets restauranger eller barer.
Dag 15, Santiago de Chile – San Antonio Valley – Valparaíso/Viña del Mar – Santiago de Chile
Efter frukost tar vi sikte på Chiles mest berömda vindistrikt San Antonio Valley. På vägen dit passerar vi Curacavi, ett område välkänt för sitt jordbruk och högklassiga restauranger. Cirka 80 km från huvudstaden når vi sedan San Antiono Valley och besöker en vingård. Under sakkunnig ledning vandrar vi runt på gården och avslutar med en provsmakning.
San Antiono Valley är välkänt för sina utsökta viner av druvorna Sauvignon Blanc, Chardonnay och Pinot Noir. Närheten till havet och de olika jordtyper som finns här har skapat ypperliga förutsättningar för att skapa viner av högsta klass.
Färden fortsätter mot Chiles äldsta hamnstad Valparaíso där kulturen alltid stått i centrum. Vi promenerar runt i stadens historiska kvarter, som är uppsatta på UNESCO:s världsarvslista, och låter oss charmas av stadens gatuliv. På många ställen är husen i sig rena konstverk med sina starka färger. Kanske kan vi skåda La Sebastiana, ett av poeten och författaren Pablo Nerudas excentriska hus. Vi noterar stadens utomhushissar, som blivit ett av Valparaísos mest berömda kännetecken, och påminns av vår guide att Valparaíso, innan öppnandet av Panamakanalen, var Stilla havets viktigaste hamn. Idag har Valparaíso smält samman med grannstaden Viña del Mar och dessa två städer tillsammans med Quilpué och Villa Alemana bildar Gran Valparaíso med en befolkning på över 800 000 invånare.
Det var i Valparaíso som den chilenske generalen, politikern och diktatorn Augusto Pinochet föddes. Pinochet tog makten i Chile 1973 genom en militärkupp och var landets självutnämnde statschef fram till 1990. Vi tar del av historien bakom denna militärkupp och dess följder.
På vägen tillbaka till Santiago och vårt hotell sammanfattar vi en dag full av intryck medan det vackra chilenska landskapet passerar förbi utanför fönstren på vår bekväma buss.
Dag 16, Santiago de Chile - Skandinavien
Dags att ta farväl av Chile och det gör vi från Comodoro Arturo Merino Benítez Internationella flygplats, belägen nordväst om Santiago. Flygresan tillbaka till Skandinavien går via Paris.
Dag 17, Hemkomst Skandinavien
Ankomst till Skandinavien.
Resfakta
Pris: fr. 54 850:-
Avresor
Preliminära flygtider
Stockholm: Avresa kl. 06:30. Hemkomst kl. 18:10. Flygbolag: KLM och Air France
Köpenhamn: Avresa kl. 09:55. Hemkomst kl. 14:20. Flygbolag: KLM och Air France
Göteborg: Avresa kl. 10:05. Hemkomst kl. 17:10. Flygbolag: KLM och Air France
Oslo: Avresa kl. 09:20. Hemkomst kl. 16:00. Flygbolag: KLM och Air France
I grundpriset ingår
• Flyg Stockholm/ Göteborg/ Köpenhamn/ Oslo - Lima via Amsterdam
• Flyg Santiago de Chile - Stockholm/ Göteborg/ Köpenhamn/ Oslo via Paris
• Flyg Lima - Cusco (Peru)
• Flyg La Paz - Uyuni (Bolivia)
• Flyg Calama - Santiago de Chile (Chile)
• Alla övriga transfers och transporter.
• 2 nätter på 3-stjärnigt hotell i Lima
• 2 nätter på 3-stjärnigt hotell i Sacred Valley (den heliga Urubambadalen)
• 2 nätter på 3-stjärnigt hotell i Cusco
• 1 natt på 3-stjärnigt hotell i Puno
• 1 natt på 4-stjärnigt hotell i Huatajata (vid Titicacasjön)
• 2 nätter på 4-stjärnigt hotell i La Paz
• 1 natt på 4-stjärnigt hotell i Uyuni
• 2 nätter på 4-stjärnigt hotell i San Pedro de Atacama
• 2 nätter på 4-stjärnigt hotell i Santiago de Chile
• Alla utflykter och inträden enligt dagsprogrammet
• Frukost och lunch alla dagar
• 5 middagar. Måltidsdryck ingår vid alla luncher och middagar.
• Engelsktalande lokalguider.
• Svensktalande reseledare.
Tillägg
• Enkelrumstillägg (obligatoriskt för resenär utan resesällskap): fr. 6 750:-
Övrigt:
Max 22 deltagare på denna resa.
Under denna resa kommer vi periodvis att befinna oss på höga höjder vilket kan komma att påverka dig. Nedan ser ni vilken höjd några av de högsta platser vi besöker eller passerar ligger på:
Cusco 3395m
Machu Picchu 2430m
La Raya passet 4355m (på vägen mellan Cusco och Puno)
Puno 3827m
La Paz 3640m
San Pedro de Atacama 2400m
Delar av Atacamaöknen 4200m
Visum
Visum behövs ej för skandinaviska medborgare. Observera att passet måste vara giltigt minst 6 månader efter resans hemkomst.
Vid annat medborgarskap kan andra regler förekomma. Kontakta oss för ytterligare information.