Oman - Sindbad sjöfararens rike

Oman är med sina vackra oaser, hisnande berg, rödgula sandöknar och underbara vita sandstränder ett mycket betagande friluftsmuseum.

Vi följer landet från tidernas begynnelse via Islams intåg på 600-talet och fram till portugisernas maktövertagande på 1500-talet. Guiden berättar vidare om Omans starka ställning under 1800-talet då även områden i nuvarande Zanzibar, Persien, Kenya och Pakistan tillhörde sultanatet.

Vi besöker livliga soukher där vi kan inhandla smycken, saffran, rökelse, dadlar m.m. och stannar till i fräscha oaser för avkoppling. Vi övernattar i beduinläger i öknen och ger oss högt upp i bergen för att träffa lokala bergsfolk och njuta av Jebel Shams; Omans Grand canyon. Färden tar oss vidare till världens största sköldpaddsreservat och imponerande fort från medeltiden.

Kontakta Iventus om ni vill stanna till vid någon strandresort efter rundresan så ordnar vi det.

Skicka bokningsförfrågan

Tyvärr så har vi inte lagt ut något bokningsbart ännu. För mer information, vänligen skicka en bokningsförfrågan med vårt formulär.

Formulär

Dagsprogram

Dag 1
Avgång mitt på dagen från Stockholm/ Göteborg/ Köpenhamn/ Oslo. Efter mellanlandning i Istanbul anländer vi till Muskat kl 02.15 (00.15 svensk tid). Transfer till hotellet och incheckning.

Dag 2 Muskat
Alexander den Store, Marco Polo, Vasco da Gama och Lawrence av Arabien hör till de historiska personer som passerat här och beskrivit det fascinerande landet på arabiska halvön. Och man förstår att de blev betagna. Med sina vackra oaser, hisnande berg, rödgula sandöknar och underbara vita sandstränder är Oman ett mycket exotiskt friluftsmuseum.

Arkeologiska fynd har visat att tidiga civilisationer existerade redan för 5000 år sedan i det nuvarande Oman. Under forntiden var området  en viktig transithamn i handeln mellan Mesopotamien och Induskulturen (Pakistan). Islam tog över i området på 600-talet. Oman är det enda land där ibaditisk islam är dominerande; i övriga muslimska länder gäller sunni eller shia. Sunni har efterhand växt sig allt starkare även i Oman.

Ibadismen har demokratiska grunddrag - den förespråkar till exempel att imamen ska väljas av församlingen. Ibaditerna är toleranta mot andra islamiska inriktningar, men gifter sig i princip inte med muslimer utanför ibadismen och håller fast vid egna traditioner och lagtolkningar.

År 1508 ockuperades Muskat av portugiserna. Stadens strategiska läge gjorde att portugiserna anlade flera fort i hamnstaden varav de flesta står kvar än idag. 1650 lyckades man dock driva ut portugiserna. 1741 invaderades landet av perserna men åtta år senare, 1749, drevs perserna på flykt och Oman grundades av Ahmed ibn Said vars släktingar fortfarande regerar. Under 1700-talet skedde ett närmande till britterna och ett antal avtal med England följde under det närmaste århundradet. Under första halvan av 1800-talet var Muskat och Oman det mäktigaste riket i Arabien och styrde även över Zanzibar och kustområden i Persien, Kenya och Pakistan. Landet försvagades sedan och blev ett brittiskt protektorat 1891-1951, men var aldrig en del av det brittiska imperiet.

Efter en oblodig statskupp 1970 störtade sultanen Qaboos ibn Said sin far och utropade sultanatet Oman. Efter det tog moderniseringen fart på allvar. Fram till 1970-talet var Oman ett underutvecklat land med bara några kilometer asfaltvägar, ett sjukhus och 3 skolor. Men med ett ambitiöst uppbyggnadsprogram har landet fått ett helt nytt utseende.

Muskat är huvudstaden som ligger skönt inbäddad omgiven av höga berg. Staden var från början tre olika städer som idag vuxit samman. Förutom den äldre, ursprungliga delen, finns också de större stadsdelarna Mutrah med sin hamn och basar samt området Ruwi som utgör stadens finansiella och diplomatiska centrum.

Vi börjar dagen med en stadsrundtur. Vårt första stopp blir Sultanens stolthet Grande Mosque. Inne i moskén ligger världens näst största matta. Det tog 4 år och 600 personer att knyta denna gigantiska matta som är 70x60 meter stor.

Bussen tar oss sedan till Bait Al Zubair museet, som visar upp Omans stora samlingar av antikviteter, traditionella vapen, smycken, dräkter, återskapade stads- och landsbygdsmiljöer m.m.

Stadsdelen Mutrah är nästa anhalt där vi stannar till vid den livliga fiskehamnen och också besöker den lokala Soukhen (marknadsplats) där det mesta finns att köpa.

Efter lunch tar bussen oss genom gamla Muskat, förbi branta berg, vita hus och leende omanier. Vi passerar 1500-talets portugisiska Jalali- och Miranifort som man dock inte får besöka numera, men vi stannar till och tar några foton. Miranifortet intogs av osmanska styrkor 1552 under belägringen av Muskat. Senare byggde portugiserna även det mindre Jalilifortet för att få ett bättre skydd mot de osmanska styrkorna.

Gemensam middag på kvällen.

Dag 3 Muskat – Nakhal – Muskat
Efter frukost sätter vi kurs mot Nakhal. Idag utforskar vi Yarubadynastins arv. Yarubadynastin, som regerade mellan 1624 och 1742, förknippas med betydande politiska reformer och arkitektorisk renässans. Under denna period lyckades man driva ut portugiserna och omvandlade landet till en viktig maritim knutpunkt.

På väg till Nakhal stannar vi till i det högljudda Barka, fiskmarknaden, och Bait Na'am, tidigare sommarresidens för den nuvarande kungafamiljen. Därefter fortsätter vi över Batinahslätten till oasen Nakhal. Vi slår oss ner och intar vår medhavda picknicklunch och kan vandra runt en stund i palmträdgårdarna innan guiden lotsar oss genom det storslagna fortet.

Fortet tros ha anlagts för mer än 1500 år sedan, alltså före islams genombrott i Oman. Därefter har fortet byggts till och renoverats åtskilliga gånger. Byggnationen är tveklöst det mest imponerande fortet i Batinahregionen och tjänade som högkvarter för Yarubadynastin. På avstånd ser inte fortet så imponerande ut med de höga bergen i bakgrunden men när man kommer närmare förstår man att det är en fantastisk skapelse. Vi beundrar de 6 tornen och vandrar upp till den styrande familjens privata våning och får en bra bild av hur man levde vid denna tid.

Efter besöket stannar vi till vid de varma källorna och de som vill kan sätta sig ner en stund och doppa fötterna där. De små fiskarna är snabbt framme och avlägsnar död hud från dina ben. Gamla tiders pealing kanske var bättre.

Vi återvänder sedan till vårt hotell i Muskat.

Dag 4 Muskat – Sur – sköldpaddor – Sur
Idag stiger vi ombord på våra bekväma jeepar för att åka söderut längs kustvägen till Sur via Quriyat och Wadi Shab. Vägen tar oss genom ett underbart landskap med grönskande dalar, vita sandstränder och vackra oaser. Vårt första stopp blir vid Quriyat, en liten fiskeby som tidigare var känd för hästhandel. Efter detta anländer vi till Bimmah sluka, ett spektakulärt hål i marken som orsakats av en naturlig sänkning i jordytan.

Vi åker till Wadi Shab där vi njuter av naturen och bekantar oss med olika typer av växter och fåglar.

Därefter fortsätter vi till Sur, checkar in på vårt hotell och äter middag. Efter middagen beger vi oss till Raz Al Jinz för en av resans höjdpunkter; de magnifika havssköldpaddorna. Varje år kommer mer än 100 000 sköldpaddor hit för att lägga ägg på stranden. I gryningen gräver sig de nykläckta ungarna upp ur sanden och beger sig ut i havet. De återvänder 30-40 år senare till samma plats när de själva ska lägga ägg. Raz Al Jinz är ett sköldpaddsreservat och den viktigaste platsen i världen för havssköldpaddor.

Dag 5 Ras Al Hadd – Wadi Bani Khalid- Wahibaöknen
Efter frukost åker vi på stadsrundtur i Sur där vi besöker bl.a. Surs båtmuseum och skeppsvarv samt Al Ayjah fyr.

Därefter fortsätter vi till Wadi Bani Khalid; vägen går brant uppför och när vi når toppen har  vi en fantastisk utsikt över den bördiga wadin (flodbädd som normalt är uttorkad) samt ett långt bälte gröna dadelplanteringar. Staden är uppkallad efter en lokal stamledare och är känd för sina vackra kristallklara vikar. Vi äter lunch i oasen innan vi åker vidare mot den magiska sandöknen Wahiba. På vägen görs ett stopp för att hälsa på en beduinfamilj och ha en trevlig pratstund med dem medan vi bjuds på dadlar och kaffe.

Vi gör en kort “dune bashing drive”, d.v.s. en bilfärd genom sanddyner och tar några fotostopp innan vi når fram till vårt ökenläger. Som tur är har vi guide med oss; annars skulle vi aldrig hitta ut ur öknen igen.

När solen gått ner sitter vi under stjärnorna i beduinlägret och äter middag. En natt i öknen är en oförglömlig upplevelse. Har du drömt om tusen och en natt går din dröm slutligen i uppfyllelse.

Dag 6 Wahiba – Ibra – Bahla – Jabrincitadellet – Nizwa
Dagen börjar med ett besök i Ibra där vi får tillfälle att vandra runt på Old Women's Market. På marknaden kan vi köpa olibanum och traditionella kryddor. Färden fortsätter till Nizwa. Staden är känd för silversmide och boskapsmarknad. Nomaderna brukade tidigare gå dit varje fredag för att sälja sina getter, kryddor, guld, keramik, kor och kameler. Här finns även idag en livlig marknad där man kan köpa fina silverarbeten, lergods, souvenirer, getter, kor, dadlar, frukt, grönsaker och kryddor.

Nizwa är en av de äldsta städerna i Oman och var landets huvudstad under 1500- och 1600-talen. Staden ligger vid foten av den väldiga bergskedjan Jabal al-Hajar och är centrum för landets dadelodling. Nizwa är mest känt för det välbevarade Nizwafortet från 1650-talet som är byggt ovanpå en underjordisk källa och har metertjocka väggar. Fortet utmärks av det enorma runda torn som reser sig 34 meter över marken och har en diameter på 45 meter. Det runda tornet medgav bevakning åt alla håll och var ursprungligen utrustat med 24 kanoner.

Förutom eldkraft och metertjocka väggar var fortet utrustat med uppfinningsrika fällor i beredskap för den motståndare som trots allt skulle lyckas ta sig innanför murarna. Den enda vägen upp till tornets topp är genom en smal trappa som kunde spärras med sammanlagt fem kraftiga trädörrar försedda med spikar. Bakom dörrarna fanns flera dolda falluckor. Du bör inte heller missa fortets så kallade ”murder holes” där försvararna kunde hälla kokande dadelsirap ner på fienden.

Färden fortsätter till Bahla vars fort byggdes i lera på 1200-talet och är UNESCO-skyddat. Området runt Bahla har den äldsta kända civilisationen i Oman. I Bahla besöker vi en keramikverkstad och får se hur man jobbar i team för att skapa vackra och originella föremål med användande av mycket enkel utrustning. Bahla är centrum för keramiktillverkning i Oman.

Sedan åker vi till citadellet i Jabrin som byggdes 1670 och var en viktig utpost under Yarubadynastin. Byggnaden är helt möblerad och man får en bra känsla för hur livet tedde sig på 1600-talet.

Vi återvänder till Nizwa på kvällen och checkar in på vårt hotell. Nizwa är det bästa stället för att uppleva hur Oman var i forna tider så passa på att ta en kvällspromenad.

Dag 7 Nizwa – Wadi Ghul - Al Hamra - Jebel Shams
Jebel Shams kallas allmänt för Omans Grand Canyon. I 4-hjulsdrivna bilar kör vi en brant väg upp till Wadi Ghul, en fascinerande by omgiven av höga bergskedjor. Bilresan fortsätter vidare mot Jebel Shams (Solens berg). Då och då möter vi lokala bergsfolk som vill sälja vackra handvävda ullmattor till oss. Färden går genom pittoreska byar vars bebyggelse närmast hänger ut från berget. Vi stannar till i byn Al Hamra som är helt byggd på en sluttande berghäll och besöker några andra byar där livet verkar stå stilla och ingen bryr sig om vad som händer nere i Muskat.

När vi når toppen på över 2000 meters höjd har vi en enastående utsikt över djupet av Omans Grand Canyon.

Vi checkar in på Jebel Shams resort och njuter av omgivningen, utsikten och den klara bergsluften.

Gemensam middag.

Dag 8 Jebel Shams – Muskat
Efter frukost checkar vi ut och åker tillbaka till Muskat.

Resten av dagen är ledig. Några kanske gör ett återbesök till Soukhen i Mutrah för att inhandla smycken, saffran, rökelse eller något annat. 

Dag 9
Vi ordnar boende på strandhotell vid Muskat för de som vill stanna kvar och koppla av några dagar extra. Övriga avreser tidigt på morgonen.

Ankomst till Skandinavien på förmiddagen efter mellanlandning i Istanbul.

Resfakta

Pris: fr. 31 850:-

Avresor 2024
November: 22

Preliminära flygtider
Stockholm: Avresa kl. 11:35. Hemkomst kl. 10:40. Flygbolag: Turkish Airlines
Köpenhamn: Avresa kl. 11:50 Hemkomst kl. 10:55. Flygbolag: Turkish Airlines
Göteborg: Avresa kl. 11:50. Hemkomst kl. 10:55. Flygbolag: Turkish Airlines
Oslo: Avresa kl. 11:35. Hemkomst kl. 10:40. Flygbolag: Turkish Airlines

I grundpriset ingår
• Flyg Stockholm/Köpenhamn/Göteborg/Oslo - Muskat t/r via Istanbul
• Alla transfers och transporter
• 4 nätter på 3-stjärnigt hotell i Muskat
• 1 natt på 3-stjärnigt hotell i Sur
• 1 natt i ökenläger i Wahiba Sands
• 1 natt på 3-stjärnigt hotell i Nizwa
• 1 natt på Jebel Shams resort i bergen
• Alla entréer etc. enligt dagsprogrammet. Ingenting tillkommer
• Frukost och lunch alla dagar
• 3 middagar. Middag dag 2, 5 och 7
• Engelsktalande lokalguider.
• Svensktalande reseledare.

Tillägg
• Enkelrumstillägg (obligatoriskt för resenär utan resesällskap): fr. 4 650:-
• Visum till Oman: fr. 450:-

Iventus ordnar boende för de som vill stanna kvar på något strandhotell efter resan för några dagars avkoppling. Observera att det då tillkommer en visumkostnad för resor över 10 dagar. Kontakta oss för priser och mer information.
 

 

Visum

Passet måste vara giltigt 6 månader efter hemkomst.

Visum krävs för skandinaviska medborgare och kostar 450:-.

För att förbereda visum måste ni snarast skicka in en kopia av fotouppslaget i passet. Kopian måste vara i färg och av god kvalitet.
På baksidan av kopian skriver ni följande information:
 - civilstånd
 - för- och efternamn på er mor
 - om du har varit i Oman tidigare (skriv JA/NEJ), om JA vänligen ange tidigare visumnummer.

Bifoga även ett nytaget färgfoto med ljus bakgrund (ID-foto 35 x 45 mm).

Det går också bra att skanna in och mejla oss en kopia på passet och fotografiet. Observera att passet och fotot då måste skannas separat.

Visumregler vid förlängning

Är du intresserad av att förlänga resan i Oman så att den överskrider 10 dagars vistelse i landet så gäller andra visumregler. Vid vistelse i Oman i över 10 dagar så krävs ett visum med längre giltighetsperiod (visum upp till 30 dagar) och det tillkommer då en tilläggskostnad på ca 450:-.

Observera att man blir nekad inresa till Oman om man har israeliska stämplar i passet.

Karta

Powered by Travelize