Persien - en resa genom historien
Persiska rikets betydelse för utvecklingen av vår civilisation kan inte överskattas. Vår guide berättar Persiens spännande historia medan vi beundrar resultaten av persisk ingenjörskonst, arkitektur och vetenskap. Vi får uppleva en unik Iranresa där vi växlar mellan ökenlandskap, snöklädda bergstoppar, grönskande dalar och färgsprakande antika städer.
Vi besöker både de gamla klassikerna Isfahan, Teheran och Shiraz såväl som mindre kända orter som Yazd och Kermanshah.
I ökenstaden Yazd får vi se och känna på de sinnrika vindtornen ovanför husen som kan sänka inomhustemperaturen upp till 10 grader helt utan elektrisk apparatur. Utöver detta får vi också studera qanater, en bevattningsteknik som perserna uppfann under 1000-talet f.Kr. samt besöka deras isförvaringshus.
Perserna ägnade sig åt hållbarhet ett par tusen år innan det blev ett modeord i västvärlden.
I Kermanshah lämnar vi de välupptrampade turiststigarna för att få en glimt av den legendariska Behistuninskriften, en samling kilinskrifter på fornpersiska, elamitiska och akkadiska.
Under färden lär du känna de flesta av Persiens provinser och får en djup insikt om detta mångfasetterade land.
Upplev den österländska mystiken, gästfriheten och inte minst det välsmakande köket! I Yazd äter vi lunch hemma hos en zoroastrisk familj och får lära oss mer om deras sedvänjor och i Shiraz blir vi serverade lunch i ett persiskt hem och får många tips om den persiska matlagningskonsten.
Dagsprogram
Dag 1-2
Vi flyger på kvällen från Arlanda/ Köpenhamn/ Göteborg och anländer till Teheran på morgonen dag 2. Vid ankomst till Teheran tar vi bussen till Hamadan. Resan tar cirka 3,5 timme. Vi äter lunch vid ankomsten till Hamadan, cirka kl. 12.00 och checkar in på hotellet. Vi gör sedan en kortare stadsrundtur. Gemensam middag på hotellet.
Dag 3
Buss till Kermanshah. Resan tar cirka 2 timmar. Kermanshah grundades ca 300 e. Kr. och nådde sin blomstringstid som sommarhuvudstad under det sassanidiska imperiet. Staden hade ett strategiskt läge längs gamla handelsvägar mellan Babylon och Medien.
Bussen tar oss mot Bisotunbergen nordöst om Kermanshah. Vi följer en bit av Sidenvägen innan vi når Behistunbyn. Vid ankomsten möter en överväldigande vy av en 15 meter hög och 25 meter bred Behistuninskrift inristad i berget på tre språk: fornpersiska, elamitiska och babyloniska. Inskriptionen är en berättelse om strider som Dareios I ledde mot närliggande riken för att stärka det persiska imperiets position. Vi ser också en påkostad basrelief som framställer Dareios I i naturlig storlek och nio kungar med rep runt halsen.
Den av UNESCO världsarvslistade inskriptionen hade ytterst viktig betydelse för dechiffrering av ett förlorat skriftsystem, kilskrift. Det var när man lärde sig kilskrift som den mesopotamiska kulturen öppnade sig och man förstod vidden av den tidiga civilisationen i österlandet.
Färden går vidare till Taq-e Bostan. Vi beger oss till hjärtat av Zagrosbergen där vi utforskar klippreliefer från sassanidisk tid. Guiden visar oss välbevarade exempel av persisk skulptur, bl.a. framställande av ordenutdelningceremonin under Ardashir II och Shapur III. Det är inte en slump att dessa hällristningar finns här – karavanvägarna gick förbi denna plats.
Till sist får vi se den effektfulla riddarfiguren av Khosrau II i en grottportal. Reliefen föreställer både hästen och riddaren i full krigsutrustning och är 4 meter hög.
Därefter checkar vi in på vårt hotell i Kermanshah och äter lunch.
På eftermiddagen ser vi bl.a. Khaja Barookh's hus. Det ser lite tråkigt och spartanskt ut från utsidan men ack vad man bedrar sig. När vi stegar in i huset möts vi av en praktfull inredning och eleganta målningar.
Vi hinner även med den brokiga Mo'avenalmolkmoskén innan vi återsamlas för middag.
Den brittiska författarinnan Doris Lessing fick nobelpriset 2007. Hon föddes i Kermanshah 1919 och många av hennes böcker är inspirerade av sufismen, islams mystik.
Dag 4
Idag åker vi genom en av de äldsta persiska provinserna, Lorestan. Här gäller det att ha kameran redo - vi sitter trollbundna medan vi åker förbi snötäckta bergstoppar och sagolika grönskande dalar.
Vid lunchtid når vi Khorramabad, staden där de första perserna lär ha bosatt sig. Vi besöker det oförlikneliga Falak-ol-Aflakslottet, byggt under Sassaniderna (en av de första persiska dynastierna). Dåtidens skickliga ingenjörer försåg slottet med ett effektivt avfuktningssystem.
Vi intar lunch innan vi fortsätter till Mesopotamien och vidare till Ahvaz för middag och övernattning. På vägen stannar vi till vid det UNESCO-skyddade Shushtar water mills som byggdes upp under romartiden. Här finns ett sinnrikt system av dammar och vattenkvarnar som förser Shushtar med vatten.
Dag 5
Efter frukost tar guiden med oss till det legendariska Susa, forntida huvudstad i det elamitiska riket, som grundades av Kyros den store 559 f. Kr.
Lite längre söderut ligger Tchoga Zambil, som var en religiös stad vars fägring var jämförbar med huvudstaden Susa. Vi utforskar Irans största ziggurat (terrasserad pyramid) medan tankarna förs 3000 år tillbaka när dåtidens österländska präster bad om välsignelse och framgångar för sina kungar.
På eftermiddagen får vi några timmar för egna strövtåg i Ahvaz. Vårt hotell ligger centralt vid floden Karun som ringlar fram genom staden.
På kvällen återsamlas vi för middag.
Dag 6
Vi korsar oljefälten, Irans huvudinkomstkälla, innan vi kommer till Farsbergen. På eftermiddagen når vi staden Bishapur. Trots att staden plundrades under ständiga krig hittar vi mångtaliga basreliefer, som lovordar Shapur I:s seger över romarna, samt det magnifika vattentemplet.
Senare på kvällen anländer vi till Shiraz
Dag 7
Shiraz ligger på 1600 meters höjd. Staden ligger som en grön oas vid foten av bergen.
Shiraz blev på 1200-talet Persiens litterära och kulturella center. De två mest berömda poeterna, Saadi och Hafez, är födda i Shiraz och tiotusentals iranier vallfärdar varje år till deras färgrika gravar. Vi passerar och stannar till vid gravarna.
Vi besöker en av de berömda trädgårdarna, Bagh-e Eram i utkanten av staden. Den betagande trädgården är känd för sina cypresser och för sitt palats, Qajarpalatset, från förra århundradet. Palatset är smakfullt dekorerat med djurmotiv.
Vi blir serverade lunch i ett persiskt hem och får en del tips om den persiska matlagningskonsten.
På eftermiddagen tar vi en promenad genom den färgglada nomadbasaren fram till moskén Nasir Ol-Molk, ”den lysande moskén”. Moskén är vackert kaklad med mycket påkostade utsmyckningar i portalerna.
Vi får ett par timmar för egna strövtåg innan vi återsamlas för middag.
Dag 8
På morgonen fortsätter vi vidare mot Persepolis som ligger 5 mil utanför Shiraz. Persepolis började konstrueras år 521 f. Kr. och skulle bli Persiens nya huvudstad. Alexander den Store intog Persepolis år 331 f. Kr. och staden plundrades och blev delvis ödelagd. Staden glömdes i princip sedan bort ända till 1600-talet. Därefter har staden så sakteliga återupptäckts. Persepolis är ett grandiost palatskomplex uppbyggt på en gigantisk 15 meter hög terrass. Området rymmer några av världens finaste och mest välbevarade arkeologiska lämningar. 1979 sattes Persepolis upp på UNESCO:s världsarvslista.
Efter att ha intagit lunch i en persisk restaurang intill Persepolis fortsätter vi till den forntida staden Pasargadae (140 km norr om Shiraz).
Staden började uppföras 546 f. Kr. av Kyros den store men blev aldrig helt färdigställd. Den blev ändå huvudstad i det persiska riket tills Persepolis byggdes. Det viktigaste monumentet i Pasargadae är Kyros den Stores grav, senare även kallad ”Kung Salomos mors grav”. Undersökningar har visat att akemenidiska ingenjörer (Akemeniderna var en tidig persisk dynasti) såg till att staden kunde stå pall för oerhört kraftiga jordbävningar, upp till 7,0 på Richterskalan. Alltså sådana jordbävningar som i våra dagar helt har ödelagt vissa städer. Bussen tar oss sedan vidare mot Yazd.
Utanför Yazd stannar vi till vid en 4 000 år gammal cypress som är Irans äldsta och världens näst äldsta träd. Vi stannar också till vid ett av de märkliga isförvaringshus som ligger längs vägen. Isförvaringshusen är ytterligare ett exempel på persernas intelligenta skaparkraft.
Framme i Yazd tar vi in på vårt hotell och äter middag.
Dag 9
Yazd är berömt för sina många vindtorn som syns överallt. Yazd är en ökenstad och man har i tusentals år använt ett mycket sinnrikt system för att sänka temperaturen inomhus. Tornen på husen fångar upp vinden och för in den i husen för att svalka dem. Under tornen finns en vattenreservoar. Systemet kan på sina håll sänka rumstemperaturen upp till 10 grader. Vi besöker Dowlat Abadträdgården där vi går in i ett hus med ett 32 meter högt vindtorn på taket. Det är fascinerande att känna svalkan som slår emot en när man kommer in.
Yazd är huvudstad för zoroastrismen. Bussen tar oss till zoroastrikernas eldtempel; Atashkadeh. Inne i templet brinner den eviga elden som lär ha brunnit i 1 500 år. Vi fortsätter vår utforskning av denna urgamla religion, som dominerade i Persien innan islam tog över, med ett besök vid deras begravningsplatser. Begravningsplatserna består av höga torn där de avlidnas kroppar skulle lämnas på taket för att bli bli tagna till himlen av fåglar (i själva verket uppätna av gamar). Sedvänjan är av hygieniska skäl numera förbjuden i Iran men dessa ”Tystnadens torn” finns kvar på flera håll i utkanten av Yazd. Vår guide berättar initierat historien om Zarathustra och hans religion där elden och vattnet är centrala element. Zoroastrismen för idag en tynande tillvaro och beräknas ha 2-3 miljoner anhängare.
Vi äter lunch hos en zoroastrisk familj och får ta del av deras sedvänjor och kokkonst. Det är fascinerande att se deras gammaldags kök med träugn där de bakar brödet och låter oss njuta av nybakat bröd.
Vi besöker fredagsmoskén som har Irans högsta minareter samt det vackra Amir Chakmaqkomplexet som består av karavanseraj, moské och badhus. Vi fortsätter till fots in i gamla stans smala, vindlande gränder.
Gamla stan ser inte så inbjudande ut vid första anblick med idel höga murar och stängda portar. Men bakom portarna döljer sig paradiset i form av fantastiska trädgårdar, hotell, restauranger och tehus. Vi äter middag i en av dessa sagolikt sköna restauranger. Före middagen kan de som vill följa med ner i källaren och se en av kanalerna som rinner under hela stan. Man har konstruerat ett system av kanaler, qanater, som löper från bergen runt stan med mängder av förgreningar under hela Yazd för att förse staden med vatten.
Dag 10
Efter frukost avresa till Isfahan med buss.
Vi stannar till i Meybod som var huvudstad i Iran under mozaffariddynastin på 1300-talet. Vi besöker en mycket vacker karavanseraj som omvandlats till hotell, restaurang och mattbutik samt beundrar det välbevarade Narincitadellet som uppfördes av sassaniderna innan vi fortsätter till den lilla hantverksbyn Mohammadieh.
Vi rör oss i ökenområden och här sitter många av hantverkarna i grottor under jorden för att ha lagom arbetstemperatur. Många av grottorna grävdes för länge sedan av zoroastriska anhängare med ingången mot öster där solen gick upp.
Bussen tar oss vidare till närliggande Nain där vi intar lunch.
På eftermiddagen anländer vi till Isfahan, checkar in på vårt hotell och äter middag.
Dag 11
Isfahan anses av många vara världens vackraste stad. Den är en pärla av islamsk arkitektur. Staden har bl.a. 169 moskéer, 28 madrasahs (koranskolor) och 142 karavanserajer. ”Isfahan är halva världen” säger invånarna och diktarna om staden. Isafahan var under lång tid ett mycket viktigt centrum längs karavanvägen. Men den verkliga glansperioden började år 1588 när staden utnämndes till huvudstad.
Efter frukost börjar vi vår utforskning med Imam Square, det enorma torget som är dubbelt så stort som Röda Torget i Moskva. Vi ägnar förmiddagen åt de tre byggnadsverk som ligger vid torget; Ali Qapupalatset, Sheik Lotfallahmoskén och Imammoskén. Ali Qapu är det stora porttornet i ett palatskomplex från 1600-talet. Den översta våningen är omgjord till konsertsal med speciella nischer i väggarna för att skapa bra akustik. På torget framför förekom såväl hästpolo som vadslagning på 1600-talet. Målstolparna som användes vid polospelet finns fortfarande kvar i båda ändar av torget.
Sheik Lotfallahmoskén uppfördes på 1600-talet av Shah Abbas I. Moskén räknas som ett av universums mest finstämda byggnadsverk. Kupolen är i beige och rosa och därtill dekorerad med serier av arabesker och vackra blommor. Imammoskén hör också till det bästa som islamsk arkitektur lyckats frambringa. Minareterna och den stora kupolen dominerar en del av torget.
Efter lunch besöker vi några av de kända trädgårdarna och palatsen i Isfahan. Vi börjar med Bagh-e Bolbol (Näktergalsträdgården). Djupt inne i trädgården finner vi det lilla palatset Hasht Behesht som uppfördes 1669. Den vackra djurmosaiken i palatset är förtrollande. Vi fortsätter till Chehel Sotun, ”Paviljongen med de 40 pelarna”. Palatset har faktiskt bara 20 pelare men speglingen i poolen har gett den detta smeknamn. Vi beundrar väggmålningarna inne i palatset.
Vi utforskar också de berömda broarna där speciellt Khajubron sticker ut. Den byggdes 1650, har två våningar arkader och är livfullt dekorerad med mosaik. I mitten av bron finns speciella paviljonger där den kungliga familjen samlade vänner och musiker och höll grandiosa fester.
1684 kom holländaren Ludvig Fabritius till Isfahan i spetsen för en svensk delegation utsänd av kung Karl XI. Avsikten var att bana väg för handel mellan Sverige och Persien. Fabritius blev kvar i 2 år och var en uppskattad gäst på shahens fester.
Vi tar oss hem för en stunds vila innan vi åter ger oss ut i Isfahan för att äta middag.
Dag 12
Vi besöker den armeniska stadsdelen, Djolfa. Under århundradena har Isfahan varit en tillflyktsort för många flyktingar. Isfahan härbärgerar ca 10 000 armenier vars förfäder anlände under 1700- och 1800-talen.
Vi beundrar den vackra Vankkatedralen. Katedralen är en blandning av islamisk-persisk och kristen-europeisk stil. Armenierna har full frihet att utöva sin kristna religion mitt inne i det islamska Iran.
Vi gör även ett besök i Stora Moskén. Moskén byggdes ursprungligen på 1000-talet som ett zoroastriskt eldtempel. Efter hand har nya byggnader tillkommit och gårdsfasaderna har klätts med färgrik flismosaik. Moskén ger en bild av 1000 års persisk arkitekthistoria.
Efter lunch är det fritt för egna strövtåg och shopping. Kanske besöker ni basaren och inhandlar en matta eller något annat välgjort handarbete.
Dag 13
Efter frukost tar bussen oss mot Teheran. Vi stannar till för lunch i Kashan.
Kashan är berömt för sina mattor. Världens mest berömda matta, Ardebilmattan som finns på Victoria and Albert Museum i London, är troligen knuten i Kashan. Kashan dominerar än idag tillverkningen av mattor i Iran. I Kashan pågår också många arkeologiska utgrävningar. Man har funnit kvarlevor från invånare som dateras 9000 år tillbaka. I en förort till Kashan finns också världens äldsta ziggurat, Sialk ziggurat, som anses ha byggts för 5000 år sedan.
Vi besöker Fin Garden som med sina pooler och fruktträdgårdar är en av Irans mest berömda trädgårdar. Den är en persisk vision av paradiset byggd för Shah Abbas I. Vi stannar också till vid Brogerdiresidenset som ursprungligen var privat men numera är ett museum som ger prov på persisk arkitektur från 1700-talet. Därefter fortsätter vi vidare mot Teheran.
Dag 14
På förmiddagen besöks Golestanpalatset. Palatset består av 7 vackra byggnader som omger en trädgård och damm. Golestanpalatset stod i centrum för Qajardynastin på 1800-talet. Vi stannar också till vid Azadimonumentet som byggdes av Shahen 1971 för att fira det persiska rikets 2500-års jubileum. Bussen tar oss sedan till Mattmuseet som innehåller persiska mattor från alla regioner och alla epoker i Iran. De första mattorna lär ha knutits för 3500 år sedan.
Efter lunch besöker vi Saad Abad-palatset där den siste shahen av Iran bodde tillsammans med sin hustru Farah Diba innan han tvingades bort 1979. Palatset ligger vackert i bergskanten i norra delen av Teheran. I denna del av Teheran finns en mängd tehus och restauranger dit stadsborna vallfärdar på helgerna för att koppla av med en vattenpipa.
Strax ovanför palatset finns en linbana som tar en upp på berget och ger en underbar utsikt över Teheran. De som vill följer med upp på toppen, tar en fika, och beundrar Teheran från ovan. De som så önskar följer istället med vår lokala guide till visningar av Nationalmuseet och Juvelmuseet. Vi återsamlas sedan för middag.
Dag 15
Dagen är ledig för egna strövtåg och avslutande shopping. De som vill följer med vår guide till några intressanta butiker.
På kvällen återsamlas vi för middag.
Dag 16
Tidigt på morgonen avresa till Stockholm/Köpenhamn/Göteborg.
Resfakta
Pris: fr. 29 850:-
Avresor
2023
Preliminära flygtider
Stockholm: Avresa kl. 17:50. Hemkomst kl. 16:45. Flygbolag: Turkish Airlines
Köpenhamn: Avresa kl. 18:30. Hemkomst kl. 17:35. Flygbolag: Turkish Airlines
Göteborg: Avresa kl. 10:55 Hemkomst kl. 17:05. Flygbolag: Turkish Airlines
Oslo: Avresa kl. 17:40. Hemkomst kl. 16:45. Flygbolag: Turkish Airlines
Observera att flygtiderna kan variera beroende på avresedatum. Det är flygtiden som står på bekräftelsen som gäller.
I grundpriset ingår
• Flyg Stockholm/ Köpenhamn/ Göteborg/ Oslo - Teheran t/r via Istanbul
• Buss Teheran - Hamadan - Kermanshah - Ahvaz - Shiraz - Yazd - Isfahan - Kashan - Teheran
• Alla transfers och transporter i övrigt
• 1 natt på 4-stjärnigt hotell i Hamadan
• 1 natt på 4-stjärnigt hotell i Kermanshah
• 2 nätter på 4-stjärnigt hotell i Ahvaz
• 2 nätter på 4-stjärnigt hotell i Shiraz
• 2 nätter på 4-stjärnigt hotell i Yazd
• 3 nätter på 4-stjärnigt hotell i Isfahan
• 3 nätter på 4-stjärnigt hotell Teheran
• Helpension, d.v.s. 3 mål mat per dag
• Alla entréavgifter etc. enligt dagsprogrammet. Ingenting tillkommer.
• Engelsktalande lokalguider på utfärderna
• Svensktalande reseledare under hela resan
Tillägg
• Enkelrumstillägg (obligatoriskt för resenär utan resesällskap): fr. 4 450:-
• Visum till Iran: fr. 1 000:-
Visum
Visum krävs för skandinaviska medborgare. Visumhandlingar ska vara Iventus tillhanda senast 6 veckor före avresa.
Observera att man blir nekad inresa till Iran om man har israeliska stämplar i passet eller om det framgår i passet att man är född i Israel.
För visum krävs:
• Färgkopia på fotouppslaget i passet. Observera att passet ska vara giltigt minst 6 månader efter hemkomst.
• Nedan information skriven på baksidan av kopian:
- er eventuella arbetsgivare
- yrke
- om ni har varit i Iran tidigare och i så fall när
- för- och efternamn på er far
- civilstånd
- kontaktuppgifter (minst en av följande): hemtelefonnummer, mobiltelefonnummer, e-postadress.
• Ett nytaget färgfoto i god kvalitet med ljus bakgrund (ID-foto 35 x 45 mm). Svartvita eller gamla foton godkänns ej. Observera att du ej får bära glasögon eller annat som på något sätt täcker ansiktet.
Det går också bra att mejla in ovanstående information samt skanna in och mejla en kopia på passet och även bifoga ett digitalt färgfoto. Observera att passet och fotot då måste skickas som separata filer.
Vid utländskt medborgarskap kan andra regler förekomma. Kontakta oss för ytterligare information.